NAJVEĆA PREVARA U POVIJESTI KINE U središtu afere od 78 milijardi dolara nalazi se bivši najbogatiji Kinez

Evergrande

Kineski regulatori optužili su tvrtku Evergrande i njegovog osnivača za napuhavanje prihoda za 78 milijardi dolara, stavljajući nesolventnu kompaniju u središte najvećeg slučaja financijske prevare u zemlji.
Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire (CSRC) odredila je kaznu od 4,175 milijardi juana (580 milijuna dolara) Hengda Real Estateu, glavnoj kineskoj jedinici skupine, objavila je tvrtka u podnescima burzi u Shenzhenu u ponedjeljak.

Xu Jiayin, osnivač i predsjednik Evergrande skupine, kažnjen je sa 47 milijuna juana (6,5 milijuna dolara) zbog preuveličavanja i drugih navodnih kršenja.

Bivši najbogatiji čovjek u Kini, dobio je doživotnu zabranu pristupa tržištima vrijednosnih papira.

Nalazi su otkriveni nakon osam mjeseci duge istrage CSRC-a. Istraga je prethodno izbacila iz kolosijeka Evergrandeove razgovore o restrukturiranju duga s njegovim inozemnim imateljima obveznica u jesen, jer tvrtka nije mogla izdati nove zapise.

Nekoliko dana kasnije, Evergrande je rekao da su kineske vlasti pritvorile njegovog predsjednika pod sumnjom da je počinio kaznena djela. U siječnju 2024., sud u Hong Kongu naredio je likvidaciju Evergrandea.

U podnesku od ponedjeljka, Hengda je rekao da je CSRC optužio kompaniju za nekoliko kršenja, uključujući napuhavanje prodaje u svojim financijskim izviješćima, oslanjanje na te navodno krivotvorene brojke za prodaju obveznica i neobjavljivanje relevantnih informacija prema potrebi.

Regulator je rekao da je Hengda lažno prikazala 214 milijardi juana (30 milijardi dolara) u prodaji za 2019., što je činilo polovinu prihoda te godine. Još 350 milijardi juana (48,6 milijardi dolara) u prodaji za 2020., što čini 78% prihoda, također je lažirano.

Kao rezultat toga, neto dobit u 2019. napuhana je za 63%, a neto dobit u 2020. za 87%, navodi se.

Navodna prevara, koja iznosi ukupno 564,1 milijardu juana (78 milijardi dolara) tijekom dvije godine, najveći je slučaj financijske prijevare ikada na tržištima vrijednosnih papira u kontinentalnoj Kini, prema prethodnim regulatornim izjavama i izviješćima državnih medija.

Uz kazne izrečene Hengdi i Xuu, CSRC je novčano kaznio šest drugih rukovoditelja.