NAJDUŽI PROCES HAŠKOG SUDA Danas izricanje pravomoćne presude Stanišiću i Simatoviću

Jovica Stanišić, franko simatović, Den Haag, stanišić, franko simatović, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, stanišić, franko simatović, Haag, ICTY
Michael Kooren/AFP

Haški tribunal izreći će danas, poslije procesa koji je trajao dva desteljeća, pravomoćnu presudu bivšem načelniku "Službe državne bezbjednosti" (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju.

Stanišića (73) i njegovog pomoćnika Simatovića (73), haški sud je 30. lipnja 2021., poslije ponovljenog suđenja, osudio na po 12 godina zatvora zbog pomaganja zločina koje su u BiH 1992. počinile Crvene beretke, podsjeća Avaz.

Progon, ubistva i deportacije

Nepravosnažnom presudom, Stanišića i Simatovića je sud tada proglasio krivim za pomaganje i podržavanje progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, u proljeće 1992.

Optužbi da su odgovorni za brojne druge zločine u Hrvatskoj i u još četiri bosanske općine, Stanišić i Simatović su prvostupanjskom presudom bili oslobođeni.

Tom presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Sud je kao dokazano, u nepravomoćnoj presudi Stanišiću i Simatoviću, prihvatio da je to zločinačko udruženje postojalo i da su u njemu sudjelovali drugi čelnici Srbije, tadašnje Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

Po presudi, Stanišić i Simatović su za taj poduhvat znali, ali nisu dijelili zločinačku namjeru s drugim sudionicima.

Druga zlodjela u BiH

Na tu presudu žalbe su uložili odvjetnici, tražeći da Stanišić i Simatović budu oslobođeni ili da im kazne budu skraćene.

Žalbu su, međutim, uložili i tužitelji koji zahtijevaju da Stanišić i Simatović budu proglašeni krivim i za druga zlodjela u BiH, u Kninskoj Krajini i u istočnoj Slavoniji, te da im kazne budu pooštrene.

Od izricanja presude, u lipnju 2021., Stanišić i Simatović su u sudskom pritvoru u Scheveningenu.

Proces Stanišiću i Simatoviću - uključujući prvo i ponovljeno suđenje - najduži je u povijesti suda u Hagu i traje već 20 godina.

Stanišića i Simatovića uhitile su vlasti Srbije tijekom operacije Sablja poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. Stanišić je bio prebačen u Hag 11. lipnja, a Simatović 30. svibnja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sucem, obojica su izjavila da nisu krivi.

Prvo suđenje je počelo, poslije jednog neuspješnog pokušaja, u lipnju 2009.

Privremeno puštani iz zatvora

U svibnju 2013., Haški tribunal je prvostupanjskom presudom Stanišića i Simatovića oslobodio krivice za zločine u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, za koje su bili optuženi.

Tužitelji su uložili žalbu, a apelacijsko vijeće Tribunala je u prosincu 2015. poništilo prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje koje je počelo 2017., a završilo se novom presudom 30. lipnja prošle godine.

Stanišić je cijelo ponovljeno suđenje proveo na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti.

Kako su ranije utvrdili liječnici u Hagu i u Beogradu, Stanišić godinama pati od kroničnog paučitisa i teške depresije.

Stanišić i Simatović su, odlukom suda, i tijekom prvog procesa više puta bili privremeno puštani iz pritvora.

Sud je Stanišiću, kao izdržani dio kazne do izricanja prvostupanjske presude 2021., priznao 1.934 dana koje je proveo u pritvoru od prvog uhićenja 2003. godine.

Simatović je, kako piše u prvostupanjskoj presudi, do lipnja 2021. u pritvoru izdržao 2.348 dana kazne.