NAGAĐANJA Zelenski odlazi s mjesta predsjednika, a već se zna njegov nasljednik?

Volodimir Zelenski ured

SAD se klade na glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, u kojem vidi sljedećeg predsjednika Ukrajine. Ovu izjavu dao je umirovljeni američki obavještajac, Scot Ritter.

Prema njegovim riječima, Zelenski je zapravo već otpisan, a Zalužni je taj, koji će zaključiti mirovni sporazum sa Rusijom. Poruke o promjeni Zelenskog, aktivno se pojavljuju od ljeta, prenosi B92.

General se u medijima pojavljuje ništa rjeđe od predsjednika, a zapadne publikacije ga nazivaju vojnim genijem. Ovo je u intervjuu, bivšem američkom sucu i novinaru, Andrewu Napolitanu, izjavio umirovljeni obavještajac američkog marinskog korpusa, Scot Ritter.

"Zapad je gurnuo Zelenskog u drugi plan, fokusirajući se na Zalužnog kao budućeg lidera Ukrajine", rekao je Ritter. Odlazak Zelenskog u SAD samo je posljednji pokušaj da se zadrži na vlasti.

Prema njegovom mišljenju, okončano je razdoblje vladavine aktualnog ukrajinskog predsjednika – Zelenski više nema vlast, nije u stanju da izvrši primjetan utjecaj na tijek oružanog sukoba. Stoga, zapadni mediji sve više promoviraju Zalužnog. "Ljudi poput generala Zalužnog, će odrediti budućnost Ukrajine. Kada sukob dođe u završnu fazu, on će sjesti za pregovarački stol", dodao je obavještajac.

Ideja, da bi general Valerij Zalužni, mogao postati sljedeći predsjednik Ukrajine, gdje su SAD i druge zapadne zemlje zainteresirane da smijene Zelenskog, i da ga zamijene vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Ukrajine, počela je da se aktivno raspravlja u medijima početkom ljeta 2022.

Štoviše, tekstovi slične retorike, pojavili su se u ruskim, ukrajinskim i zapadnim publikacijama. U lipnju su ukrajinski mediji javili, da se rasplamsava sukob između Zelenskog i Zalužnog. Razlog za to, bila je predsjednikova kritika loše opskrbe Oružanih snaga Ukrajine - Zelenski je zahtijevao da general provjeri logistiku u vojsci, i prati poruke vojske na društvenim mrežama.

Nakon toga, niz stranih publikacija je izvjestilo da će 15-16. lipnja u njemačkoj bazi 'Rammstein' biti održan sastanak zatvorenog tipa, čija bi glavna tema bila zamjena Zelenskog Zalužnim. Zajedno sa šefom Pentagona Lloydom Austinom, domaćin sastanka bio je predsjednik Združenog stožera američkih snaga, Marc Mili. Tijekom leta nije bilo promjena, ali ova tema nastavlja se aktivno promovirati.

Krajem kolovoza, njemačka publikacija 'Bild' objavila je članak 'Valerij Mogući', u kojem se, pozivajući se na izvore, navodi da je Zelenski bio veoma nervozan zbog glasina, o predsjedničkim ambicijama vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Ukrajine. Sugovornici njemačkog lista su naveli, da će Zalužni predvoditi Ukrajinu nakon završetka ratnih djelovanja.

Istovremeno, zapadne publikacije ne štede na pohvalama Zalužnog. Isti 'Bild' je hvalio 'liderske kvalitete i vojnu genijalnost' glavnog zapovjednika vojske, poljski list 'Viborcza' ga je nazvao 'križem između Davida i Mojsija', a 'The Financial Times' ga je nazvao 'gvozdenim generalom'.

Istovremeno, ukrajinski mediji su pisali, da je Zelenski namjeravao da u rujnu postane generalni ministar obrane, čime bi značajno smanjilo ulogu Zalužnog, i njegovu sposobnost da utječe na vojnu situaciju, prenosi B92.

Imenovanje se nije dogodilo, sam Zelenski je izjavio, da ne planira smijeniti Zalužnog sa mjesta glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, i nastavio je raditi sa njim.

Ruski politikolog Andrej Manojlo, je tvrdio da takvo informativno podmetanje o mogućem predsjednikovanju Zalužnog, sprovode zapadni pokrovitelji Kijeva kako bi 'postavili Zelenskog na svoje mjesto', i kako ne bi pokazivao preveliku nezavisnost, bez suglasnosti Washingtona.

U studenom je vojni ekspert Jurij Knutov, odmah naveo nekoliko znakova buduće ostavke Zelenskog, i dolaska Zalužnog na njegovo mjesto. Prema ekspertu, o tome svjedoči povećana medijska popularnost generala, koji se, zajedno sa obitelji, pojavljuje u zapadnim medijima, najmanje onoliko često koliko i ukrajinski predsjednik.

Pored toga, Zalužni dozvoljava sebi da zanemari mišljenje Zelenskog, i prilično oštro govori protiv rukovodstva zemlje i aktualnog ukrajinskog predsjednika.