Nafta u padu sedmi dan zaredom

nafta pad
nafta pad
Američka "laka" nafta WTI pala je na današnjem azijskom trgovanju za 22 centa, na 40,92 dolara po barelu, dok je sjevernomorska nafta "brent" oslabila 24 centa, spustivši se na 42,46 dolara, izvješćuje agencija Frans pres.

"Crno zlato" je oslabilo gotovo 20 posto sa najvišeg nivoa u 2016. godini od preko 50 dolara dostignutog početkom lipnja, pošto se sezona ljetnjih godišnjih odmora i pojačanih putovanja u SAD približava kraju, a privremeni prekid proizvodnje u Kanadi i Nigeriji je okončan.

"Ima previše nafte na tržištu, količina je nevjerojatna", kaže za "Blumberg news" Džonatan Barat, glavni rukovoditelj za investicije u sidnejskoj kompaniji Ajers Alajans Sekjuritis, i dodaje da će eventualni pad cijena ispod 40 dolara za barel donijeti probleme.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izvjestila je u srijedu o prvom porastu komercijalnih zaliha nafte u SAD od svibnja mjeseca, navodeći da su zalihe te sirovine skočile za 13,4 posto na godišnjem nivou a zalihe benzina su povećane za 11,8 postotak, što su najviši nivoi u posljednje dva desetljeća.

Dodatni pritisak na cijene vrši i blago ali kontinuirano povećanje broja bušotina koje se vraćaju u pogon u SAD-u. Kompanije su ranije ove godine bile prisiljene da zatvore postrojenja, kada je nafta pala na gotovo 13-godišnji minimum na ispod 30 dolara za barel u veljači. Međutim, rast cijena u posljednjih nekoliko mjeseci naveo ih je da ponovno pokrenu bušenja, pošto je proizvodnja opet postala isplativa, navodi francuska agencija.

Agencije