VIDEO  Na novootvorenoj autocesti u Crnoj Gori u par dana se zapalilo 4 auta, a preko 40 prokuhalo. Poznato i zašto

crna gora,autocesta,zapaljen automobil

Iako se tek od danas naplaćuje, vožnja novom autocestom u Crnoj Gori je mnoge vozače već sada skupo stajala.

Nakon samo nekoliko dana novootvorena autocesta pokazala se kobnom za brojne automobile. Četiri automobila su se zapalila, a njih preko 40 je zakuhalo. Stoga ne čudi da su je mnogi prozvali ukletom.

"Međutim, razumski gledano sve je očekivano. Za početak valja reći kako je 41.5 km duga dionica ujedno i prva autocesta u Crnoj Gori pa je već prvog dana zavladao neviđeni interes. Mnogi su odlučili isprobati blagodati autoceste i voziti 100 km/h ravnom višetračnom cestom. Kako prenose pojedini mediji, samo prvog dana na cestu se uključilo čak 18.000 vozila", piše Index.

Sadržaj se učitava...

Sada ako velikom broju vozila pridodamo pozamašnu prosječnu starost voznog parka od 15 godina, stvari polako sjedaju na svoje. Međutim, sve postaje jasno kada kažemo da četrdesetak kilometara autoceste savladava uspon od praktički razine mora (60 m) na nadmorsku visinu od 1100 m, dakle u pitanju je čak tisuću metara visinske razlike i konfiguracija konstantnog uspona. 

Vozite li u starom vozilu uzbrdo 40 km bez prekida, jasno je kako se radi o velikom opterećenju i izazovu za rashladni sustav motora, posebno kad se živa na termometru penje i do 40 stupnjeva Celzijevih. Utrpa li se u takav auto cijela obitelj i prtljaga, te da oduška na gasu, gore ne može.