MRTVI I DALJE NEMAJU MIRA U logoru Auschwitz osvanuli grafiti protiv Židova

Auschwitz
Britanica

Antisemitski grafiti otkriveni su u barakama na mjestu nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau II, priopćeno je u utorak iz Memorijala i Muzeja koji upravlja tom lokacijom, osuđujući taj čin kao "nečuven".

"Muzej i spomenik Auschwitz-Birkenau čuvaju uspomenu na logor smrti Auschwitz koji je nacistička Njemačka postavila na tlu Poljske tijekom Drugog svjetskog rata. Više od 1,1 milijun ljudi, većinom Židova, stradalo je u plinskim komorama u logoru ili od gladi, prehlade i bolesti", prenosi Fena.

Grafiti su sadržavali natpise na engleskom i njemačkom jeziku, kao i dva upućivanja na često korištene izreke Starog zavjeta koje često koriste antisemiti, navodi se u priopćenju Spomenika objavljenom na Twitteru, prenosi Reuters.

"Zločin nad spomen mjestom, prije svega, predstavlja nečuven napad na simbol jedne od najvećih tragedija u ljudskoj povijesti i izuzetno bolan udarac po sjećanju na sve žrtve njemačkog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau", navodi se na Twitter nalogu Muzeja i Memorijala.
Policija analizira i prikuplja dokumentaciju i pregledava video zapise s mjesta incidenta, nakon čega je spomen obilježje priopćilo da će ukloniti oznake.

Sigurnosne mjere na tom mjestu se proširuju.