MOGUĆI NOVI IZBORI Visoki europski dužnosnici traže istragu zbog krađe na izborima u Srbiji

Prosvjed u Beogradu
EPA

Više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo je predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o prijevarama na izborima održanim u Srbiji 17. prosinca, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici, piše danas portal Politico.

Eurozastupnici su jučer navečer u Europskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o "izbornoj prijevari u Srbiji", a dio njih pozvao je države članice Europske unije da, dok se ta istraga ne okonča, ne prihvate rezultate izbora, na čiju neregularnost su ukazali međunarodni promatrači i dio srbijanske oporbe.

"Pozivamo EU da provede neovisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prijevari“, napisali su političari u pismu u koje je Politico imao uvid i uputili ga vrhu eurobloka, uključujući Von der Leyen, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicu EP-a Robertu Metsolu.

"Neliberalni predsjednik Srbije"

Portal podsjeća da je "neliberalni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić" učvrstio svoju vlast proglasivši pobjedu na prosinačkim izborima, čime je potaknuo desetine tisuća ljudi da na uličnim prosvjedima u Beogradu zatraže poništenje izbora za koje vodeći oporbeni blok koalicije lijevog centra "Srbija protiv nasilja" tvrdi da su pokradeni brojnim zlouporabama i manipulacijama, prenosi Hina.

Na niz nepravilnosti i izborni inženjering dovođenjem birača iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske i gradova u Srbiji gdje nisu održavani lokalni izbori, ukazali su i međunarodni promatrači, dok vladajući u Srbiji na čelu s predsjednikom Vučićem tvrde da su izbori bili posve regularni i "najmirniji u novijoj povijesti Srbije".

"Mogući novi izbori u Srbiji"

Poziv čelnicima EU-a uputila su 24 potpisnika pisma, uključujući i predsjednika Odbora za vanjske poslove Bundestaga Michaela Rotha, te njegovog francuskog kolegu Jeana-Louisa Bourlangesa, zatraživši da se neovisno istraže optužbe za prijevaru i sačine preporuke kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Potpisnici uglavnom predsjedaju odborima za vanjske ili europske poslove u svojim nacionalnim parlamentima i dolaze iz čitave EU, uključujući Francusku, Italiju, Dansku i Luksemburg, ali i Ukrajinu, Moldaviju i Veliku Britaniju.

"Ovisno o nalazima istrage“, kažu oni, u Srbiji bi mogli biti potrebni novi izbori.

Navode kako je njihov "zajednički cilj da u ovom desetljeću vide Srbiju kao članicu EU".

Zahtjev za istragom dolazi u trenutku kada Von der Leyen priprema planove za EU ​​s više od 30 članica, navodi Politico.