Moguće zatvaranje bolnica ako stopa zaraze među liječnicima bude previsoka

Moguće zatvaranje bolnica ako stopa zaraze među liječnicima bude previsoka
Reuters

U talijanskoj bolnici Oglio Po, 25 od 90 liječnika zaraženo je koronavirusom, što povećava pritisak na zdravstveni sustav koji je ionako preopterećen pandemijom koronavirusa.

Kada se ubroji medicinske sestre, tehničare i druge zaposlenike bolnice, petina zaposlenika bolnice pozitivna je na koronavirus, rekla je ravnateljica bolnice Daniela Ferrari.

Oni i zdravstveni djelatnici poput njih gotovo su sigurno širili virus, a da to nisu ni znali prije nego im je zatrebalo liječenje ili su otišli u samoizolaciju, smatraju znanstvenici i liječnički sindikati.

Jednako je i u drugim bolnicama, među obiteljskim liječnicima i u domovima umirovljenika, a problem je pogoršalo to što nisu imali dovoljno zaštitnih maski i rukavica kada je prije mjesec dana zaraza otkrivena.

Na kraju smo snaga, rekao je liječnik Romano Paolucci, koji se vratio iz mirovine kako bi pomogao bolnici Oglio Po kod Cremone, jednog od najteže pogođenih gradova u Lombardiji.

Nemamo dovoljno resursa i posebice osoblja jer uz sve ostalo, sada i osoblje počinje obolijevati.

U Lombardiji, regiji s najviše zaraženih i umrlih, najmanje dvije bolnice postale su žarišta zaraze. Pacijenti su zarazili medicinsko osoblje koje je potom proširilo virus krećući se svojim zajednicama prije uvođenja stroge karantene.

To je jedan čimbenik koji je pridonio tako brzom širenju virusa, rekao je Giuseppe Remuzzi, ravnatelj Instituta Mario Negri za farmakološka istraživanja.

Pacijenti su zarazili druge pacijente i liječnike koji su tada izašli van i zarazili druge, rekao je Remuzzi.

Na nacionalnoj razini, 4.268 zdravstvenih djelatnika ili 0,4 posto od ukupne brojke zarazilo se virusom do 20. ožujka, po podacima Nacionalnog instituta za zdravlje.

U Bergamu na sjeveroistoku Lombardije, 134 obiteljska liječnika od 600 odnosno 22 posto razboljelo se ili su u karanteni, rekao je Guido Marinoni, čelnik mjesnog udruženja liječnika opće prakse. Troje liječnika je umrlo.

U gradskim domovima umirovljenika situacija je čak gora. Zaraženo je 1.464 zdravstvenih djelatnika od 5805, rekao je.

Bergamo je toliko teško pogođen da je u pomoć pritekla vojska koja odvozi mrtva tijela u druge pokrajine jer na groblju nema mjesta.

Marinoni je rekao da su prva dva tjedna nakon otkrića bolesti na sjeveru Italije 21. veljače obiteljskim liječnicima manjkale maske i rukavice, pa su se lako zarazili od pacijenata koji su kašljali i imali vrućicu, a došli su im na pregled ne znajući da su zaraženi koronavirusom. Tek početkom ožujka, obiteljskim liječnicima u Bergamu dano je 25-30 kirurških maski, rekao je.

Kao da se borite s dječjim pištoljem

Ako oboljela osoba zarazi u prosjeku još dvoje ljudi, liječnik koji se kreće po zajednici može zaraziti još najmanje desetero i tako se zaraza eksponencijalno širi, rekao je Marinoni, te dodao: Kao da se borite u ratu s dječjim pištoljem. Nadam se da će ostatak Europe učiti od Italije, od onoga što je učinila dobro, ali i na našim pogreškama.

Šef vladina kriznog stožera za pandemiju koronavirusa rekao je da Italija treba 90 milijuna maski na mjesec i da je aktivirala sve moguće kanale da ih nabavi.

Zaštitna i medicinska oprema, uključujući maske i respiratore, proizvodi se na dalekim mjestima, mi nemamo nacionalnu industriju s kapacitetom masovne proizvodnje, rekao je Domenico Arcuri za državnu televiziju u nedjelju.

Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je u četvrtak da je potpisao ugovor za četiri milijuna maski iz Jordana.

U nekoliko bolnica i zdravstvenih centara u Milanu, javnim i privatnim, zaposlenici i sindikati žale se i na neodgovarajuće mjere za zaštitu zaposlenika.

U milanskoj bolnici Niguarda, jedan pacijent i medicinska sestra na psihijatrijskom odjelu počeli su pokazivati simptome s nekoliko sati razmaka 10. ožujka, po pismu koje je predstavnica sindikata CISL Rossella Delcuratolo poslala upravi bolnice. Za nekoliko dana zarazilo se 11 pacijenata i osam medicinskih sestara na tom odjelu, upozorila je.

Borimo se protiv širenja virusa uvođenjem karantene u društvu, ali moramo zaustaviti njegovo širenje i unutar zdravstvenog sektora, kazala je za Reuters.

Čak na mjestima gdje je od početka bilo zaštitne opreme, kao što je Policlinico San Marco nedaleko od Bergama, nekoliko djelatnika ipak se zarazilo, rekao je Roberto Mezzetti, vaskularni kirurg koji se dragovoljno javio kako bi pomogao u liječenju pacijenata oboljelih od Covida-19, kako je bolest koju izaziva novi koronavirus službeno nazvana.

Vjerojatno su se zarazili izvan bolnice u ranim fazama širenja zaraze, rekao je, te doda je je troje u ozbiljnom stanju.

Mnogi zdravstveni djelatnici govore da bi ih trebalo sve testirati.

Lombardija je tijekom vikenda objavila da će obiteljski liječnici dobiti briseve, dok će se zaposlenicima bolnica svaki dan mjeriti temperatura. Međutim, neki liječnici upozoravaju da bi, ako se sve bude testiralo, prava stopa zaraze među liječnicima mogla biti toliko visoka da bi bolnice morale prestati s radom.