MNOGI NIJEMCI ZABRINUTI "Bit ćemo siromašni u mirovini iako radimo 40 sati tjedno..."

Umirovljenici na klupi
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Mnogi Nijemci zabrinuti su da će u starosti pasti u siromaštvo. Trenutna anketa Njemačkog instituta za stvaranje bogatstva i sigurnost u starosti (DIVA) pokazuje da se 60 posto građana boji da će ih u starosti pogoditi siromaštvo.

Korisnica Twittera jasno daje do znanja zašto je taj strah toliko raširen.
 
Ona piše: „Da biste dobili bruto mirovinu od 2.000 eura, morate imati mjesečnu bruto plaću od 4.200 eura 45 godina. To je godišnja plaća od 50.000 eura. Moj brat je stolar i prima godišnju plaću od 26.000 eura uz 40-satni radni dan. To znači siromaštvo u starosti.”, prenosi Fenix.
 
Poprilično je u pravu sa svojom računicom. Prema pisanju focus.de, morali biste zarađivati 4.500 eura bruto najmanje 45 godina da biste kasnije dobili mirovinu od 2.000 eura. To većini Nijemaca nije moguće. Primjerice, prema portalu jobs-regional.de, stolari ostvaruju prosječni godišnji prihod između 24.000 i 33.000 eura.
 
U ovom primjeru, brat korisnice Twittera morao bi se zadovoljiti s mirovinom od oko 975 eura da je 45 godina uplaćivao u njemačko mirovinsko osiguranje i zarađivao isti iznos. Ako ima samo 30 godina doprinosa, onda je to tek oko 650 eura. To je jedva dovoljno za život.

To ne bi bila rijetkost u biografiji obrtnika. Mnogi obrtnici i samozaposleni i stoga ne moraju uplaćivati u mirovinski fond. Imaju samo nekoliko godina doprinosa, a time i nisku zakonsku mirovinu. Osim toga, plaće u nekim obrtima poput frizera, keramičara ili molera su niske – pa je rizik od siromaštva u starijoj dobi stoga visok.
 
“Za neke je ljubav prema zanatstvu veća od poslovne sposobnosti”, kaže Georg Cramer, generalni direktor Obrtničke komore Düsseldorf, za trgovački časopis Handwerksblatt.

U teškim slučajevima pogođeni obrtnički poduzetnici mogu se obratiti komorama za pomoć starijim osobama.

Zato Cramer zna da život ponekad može postati težak u starosti, čak i za obrtnike s visokim zaradama.

Postoji mnogo razloga za to: bolest, bankrot, loša sreća – ili se jednostavno nisu potrudili napraviti financijske zalihe.

Profesor Michael Heuser, znanstveni direktor DIVA-e, ima sličan stav: “Kada je riječ o njihovoj starosnoj mirovini, mnogi ljudi misle samo na zakonsku mirovinu, a to će im zapravo teško biti dovoljno.”