Mlada novinarka u Bjelorusiji osuđena na osam godina zatvora. Nitko ne zna zašto će najbolje godine života provesti u zatvoru

bjelorusija,zatvor,politički zatvorenik,djevojka

Bjeloruski sud osudio je u procesu iza zatvorenih vrata novinarku Katerinu Bahvalovu na osam godina i tri mjeseca zatvora zbog “izdaje države”, objavila je bjeloruska državna agencija Belta, prenosi Hina.

Javnosti nije podastrta nikakva informacija o njezinim grijesima i sadržaju same 'izdaje': čak je i novinarkin odvjetnik morao potpisati ugovor o tajnosti i obvezati se da javno šuti zbog čega će 28-godišnja djevojka provesti svoje najbolje godine iza rešetaka.

Suđenje je održano u bjeloruskom gradu Gomelju, a novinarka je terećena po članku kaznenog zakona koji sankcionira odavanje državnih tajni strancima, špijunažu i ugrozu nacionalne sigurnosti.

Dvadesetosmogodišnja novinarka koristila je pseudonim Katerina Andrejeva u svom radu i u bjeloruskim je zatvorima već pune dvije godine. Privedena je još u studenome 2020., dok je snimala skup u Minsku, usred protestnog pokreta protiv lažiranoga reizbora Aleksandra Lukašenka za bjeloruskog predsjednika. Ubrzo je optužena da je organizirala nerede, te je prvi put, zajedno s kolegicom Darijom Čultsovom, osuđena na dvije godine zatvora.

Lukašenkove vlasti su bjelodano sankcionirale činjenicu što su obje novinarke radile za Belsat, medijsku platformu bjeloruskih kritičara Lukašenka s privremenim sjedištem u susjednoj Poljskoj. Taj oporbeno intonirani medij je već početkom 2021. bjeloruski sud proglasio “ekstremističkim”.

Amnesty International osudio je pravorijek Bahvalovoj kao lažni i politički proces te “još jednu užasnu i nepravednu presudu protiv hrabre ”novinarke”.

“Katarina Andrejeva i drugi kritičari bjeloruskih vlasti koji su u zatvoru samo zato jer su na miran način koristili svoje pravo slobode izražavanja trebaju odmah biti oslobođeni”, priopćio je Amnesty International.

Režim Aleksandra Lukašenka, Putinova despotskog satelita u Bjelorusiji, na vlasti je neprekidno još od 1994. i od tada je na teške zatvorske kazne osudio na desetke kritičara, opozicionara i novinara. Prema podacima bjeloruskih udruga za ljudska prava koje također nesmiljeno progone, u Bjelorusiji se trenutno u Lukašenkovim zatvorima nalazi najmanje 1.244 političkih utamničenika.