MILITARIZACIJA KURILSKIH OTOKA Rusija postavila moćan raketni sustav u blizini Japana

Kurilski otoci, raketni sustav
Twitter

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je razmjestilo mobilne obrambene raketne sustave na sjevernom Kurilskom otoku - dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatke. Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata, kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan.

Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramuširu u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. "Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca", rečeno je, prenosi Hina.

Ministarstvo je priopćilo da je na Paramuširu postavljen vojni logor s uvjetima koji omogućuju cjelogodišnju službu, smještaj, rekreaciju i hranu za osoblje. Ovo raspoređivanje uslijedilo je godinu dana nakon što je Rusija postavila sustave Bastion na otoku Matua, u središnjem dijelu Kurilskog grebena, navodi se u priopćenju ministarstva.

"Otoci će igrati ključnu ulogu u rusko-japanskim odnosima"

Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu u rujanskom je izvješću napisao da je moskovska militarizacija Kurilskih otoka, u sjeni invazije na Ukrajinu, "uglavnom prošla ispod radara".

"Koraci Rusije da pojača svoju prisutnost sugeriraju da će otoci nastaviti igrati pogubnu ulogu u budućnosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebali produbiti konzultacije u vezi s ruskim aktivnostima u regiji", navodi se u izvješću objavljenom na web stranici Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako ju Moskva naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji". Ukrajina i njezine saveznice kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvani rat.

Rusija se povukla iz pregovora o mirovnom sporazumu s Japanom i zamrznula zajedničke gospodarske projekte vezane uz sporne Kurilske otoke zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.