META NAJAVILA Gase li se Facebook i Instagram u Europi?

Mobitel aplikacije
Ilustracija

"Razmatramo zatvaranje Facebooka i Instagrama u Europi ako ne budemo bili u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke natrag u SAD", upozorila je tvrtka Meta u svom godišnjem izvješću objavljenom prošloga četvrtka.

Kako piše CNBC, regulatori u Europi trenutačno izrađuju nove zakone koji će diktirati kako će se korisnički podaci građana Europske unije prenositi preko Atlantika, prenosi Jutarnji.

"Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka i ako se i dalje ne budemo mogli oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europe u Sjedinjene Države, vjerojatno u Europi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram", priopćili su iz Mete, kompanije koja se donedavno zvala Facebook, a u vlasništvu drži spomenute društvene mreže i niz drugih tvrtki kćeri, te su dodali kako bi to negativno utjecalo na njihovo poslovanje i financijsko stanje.

"Meta ne može samo tako ucjenjivati ​​EU i tražiti da se odustane od standarda zaštite podataka. Izlazak iz Europske unije bio bi njihov veliki gubitak", napisao je europski zastupnik Axel Voss na Twitteru. Upravo je on svojedobno i napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka.

Glasnogovornik Mete rekao je u ponedjeljak za CNBC kako tvrtka nema želju i ne planira se povući iz Europe.

"Ali stvarnost je takva da se Meta, kao i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama", dodao je.

Podsjetimo, u kolovozu 2020. irska Komisija za zaštitu podataka poslala je Facebooku preliminarnu naredbu da prestane s prijenosom korisničkih podataka iz EU u SAD. Očekuje se da će ista Komisija donijeti konačnu odluku o ovome slučaju u prvoj polovici 2022.

Ako se standardne ugovorne klauzule (SCC) ne mogu koristiti kao pravna osnova za prijenos podataka, Facebook bi morao izbaciti većinu podataka koje prikuplja o europskim korisnicima. A Komisija za zaštitu podataka mogla bi kazniti Facebook iznosom u visini do 4% njihova godišnjeg prihoda, odnosno 2,8 milijardi dolara, ako se tvrtka ne bude pridržavala pravila.

Europski sud u srpnju 2020. godine presudio je kako standard za prijenos podataka između EU i SAD-a na odgovarajući način ne štiti privatnost europskih građana. Isti sud je, naime, ograničio način na koji američke tvrtke mogu slati podatke o europskim korisnicima u SAD nakon što su zaključili kako građani Unije ne mogu na učinkovit način osporiti nadzor američke vlade.

Američke agencije teoretski mogu zatražiti od internetskih tvrtki poput Facebooka i Googlea da predaju podatke o državljanima EU. Sudska odluka tako je poništila europsko-američki sporazum o zaštiti privatnosti, koji je tvrtkama omogućavao slanje podataka o građanima EU preko Atlantika. Kao rezultat toga, tvrtke su se morale oslanjati na standardne ugovorne klauzule (SCC).