MERKEL TVRDI DA JE IMALA PLAN "Stigla sam u Moskvu, no nisam imala autoritet..."

Angela Merkel

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je željela uspostaviti europski format za razgovore koji bi uključili i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se postiglo rješenje o napetosti uz ukrajinsku granicu prije nego što se povukla s dužnosti. 

U razgovoru za časopis Der Spiegel Merkel je rekla da je pokušavala ustanoviti format ljeti 2021. godine. "No nisam više imala autoritet da to poguram, jer u konačnici svi su znali: ona ujesen odlazi s dužnosti". Merkel je svoj odlazak s dužnosti najavila mjesecima prije parlamentarnih izbora u rujnu u Njemačkoj. Sastavljanje koalicije potrajalo je i konačna primopredaja vlasti dogodila se u prosincu, piše Index.

Rusija je invaziju na Ukrajinu počela 24. veljače, nešto više od dva mjeseca poslije. 

U kolovozu 2021. Merkel je putovala u Moskvu, što je bio njezin posljednji službeni posjet ruskoj prijestolnici, a za Der Spiegel otkrila je kako se tada osjećala. "Taj osjećaj je bio potpuno jasan. Što se političke moći tiče, vi ste gotovi. A Putinu je samo moć važna", rekla je.

Merkel je bila pokretač Normandijskog formata, okvira dogovorenog sredinom 2014. koji je obuhvatio Njemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u veljači te godine.

Format je iznjedrio Sporazume iz Minska krajem 2014. te početkom 2015. koji nikada nisu bili potpuno primijenjeni. Otkako je napustila dužnost, kritičari spočitavaju bivšoj kancelarki da je Njemačku učinila previše ovisnom o ruskim energentima, posebno o plinu. 

Prije odlaska s kancelarske dužnosti Merkelina vlada bila je pod snažnim pritiskom saveznika, ponajprije Sjedinjenih Država koje su tražile da prekine proces izdavanja dozvola za rad plinovoda ispod Baltičkog mora. Taj projekt je napušten otkako je počela ruska invazija.