Meksička država Oaxaca ušla u povijest- abortus dekriminaliziran

abortus, mexico, aktivisti , Oaxaca

Aktivisti za prava žena u Meksiku slave nakon što je južna država Oaxaca dekriminalizirala abortus u potezu za koji se aktivisti nadaju da će omogućiti opsežnije reforme kako bi se osigurala reproduktivna prava u još konzervativnoj i duboko katoličkoj zemlji.

Zastupnici su glasovali 24 naprema 10 za ukidanje ograničenja pobačaja tokom prvih 12 tjedana trudnoće, uprkos glasnom protivljenju Katoličke crkve. Protivnici - uključujući svećenike i vjernike - uzvikivali su "Ubojice!" tokom trajanja glasovanja, dok su žene u zelenim maramicama iz pokreta koji se zalaže za pravo izbora uzvikivale „Da, mi to možemo!“

- Ušli smo u povijst jer smo se izborili za dostojanstvo, prava i život žena iz Oaxace - rekla je Magaly López, lokalna predstavnica stranke Morena Andrésa Manuela Lópeza Obradora.

Magaly López rekla je novinarima kako su ilegalni pobačaji treći po redu uzrok smrti majki u toj državi, piše Guardian.

"Žene koje umiru tijekom ovih postupaka siromašne su i ne mogu platiti abortus u klinikama koje to omogućuju. Oni im sude i osuđuju na smrt u sustavu koji smatra kako je za njih opasno da donose odluke o svom tijelu" - rekla je ona.

Glasovanjem je Oaxaca postala tek drugo područje u Meksiku koje ima na snazi zakone za dekriminalizaciju pobačaja, nakon Mexico Cityja koji je ukinuo zabrane pobačaja 2007. godine - mjera koju je Vrhovni sud podržao godinu dana kasnije.

Ali, rani napredak izazvao je povratni udar: 20 od 31 države u Meksiku naknadno je odobrilo ustavne zabrane abortusa. U istočnoj državi Veracruz, kontroverzni tadašnji guverner Javier Duarte uveo je potpunu zabranu pobačaja.

Organizacija za ljudska prava Fundar Mexico pozdravila je "povijseni dan za žene" i pozvala na "legalne, sigurne i besplatne pobačaje".

Andrés Manuel López Obrador, predsjednik koji je prošle godine osvojio vlast u izbornom savezu sa strankom koju su osnovali evangelici, nije iskazao dovoljne podrške novom otvaranju pitanja abortusa.

"Postoji mnogo važnijih pitanja i u ovom trenutku mislim kako je najvažnije da se vlast očisti od korupcije" - rekao je Lopez Obrador ranije ove godine.