MEDO OSLOBOĐEN Sud odlučio poštedjeti život medvjedu koji je ubio trkača na Alpama

medvjed,italija,alpe,sud,Slovenija
pixabay

Presuda administrativnog suda u talijanskoj alpskoj regiji u petak je, barem za sada, spasila život medvjedu koji je prošlog mjeseca smrtno napao trkača.

Smeđi medvjed, poznat kao Jj4, uhvaćen je 18. travnja nakon intenzivne dvotjedne potrage pokrenute nakon što je 26-godišnji lokalni stanovnik ubijen dok je trčao po planinskoj stazi.

Sudsko vijeće u gradu Trentu zatražio je više detalja o dinamici napada 17-godišnje ženke medvjeda i stoga je suspendirao nalog lokalnih vlasti da se životinja uspava. Suspenzija traje do 27. lipnja. Međutim, sudbina medvjeda možda neće biti odlučena ni tada, budući da je zakazano saslušanje za 14. prosinca kako bi se odlučilo o prijedlozima zagovornika prava životinja da se medvjed prebaci u sklonište - samo gdje, još nije jasno - gdje životinja neće predstavljati opasnost za ljude.

Talijanska agencija ANSA također je izvijestila da je sud zaključio kako je potrebno više detalja iz autopsije trkača prije nego što se donese bilo kakva odluka o sudbini medvjeda. Skupine za zaštitu životinja traže da se povuče nalog koji su izdale vlasti u pokrajini Trento da se medvjed ubije.

Nije potpuno jasno je li Jj4 mogao napasti Andreu Papia, koji je bio na treningu, jer su mladunci bili u blizini. Njegova obitelj je izjavila da se protivi ubijanju medvjeda.

Predsjednik pokrajine tvrdi da bi smrt Papia mogla biti izbjegnuta da je medvjed uspavan nakon što je 2020. napao i ozlijedio dvije osobe.

Roditelji Jj4 su prije dvadeset godina prebačeni iz Slovenije u Italiju kao dio projekta koji je financirala Europska unija s ciljem povećanja populacije smeđih medvjeda koja se tada smatrala blizu izumiranja. Populacija medvjeda se razmnožila, a životinje sve češće dolaze u kontakt s ljudima.