MEĐU NJIMA I HRVAT Papa Franjo proslavio misu Velikog četvrtka opravši noge dvanaestero mladih zatvorenika

Papa Franjo
EPA

Papa Franjo proslavio je tradicionalnu misu Velikog četvrtka opravši noge dvanaestero mladih zatvorenika u maloljetničkom zatvoru u Rimu.

Sveti Otac, isusovac rođen u Argentini, prošlog tjedna je primljen u bolnicu zbog bronhitisa, a danas poslijepodne je posjetio zatvor Casal del Marmo, na sjeveru talijanskoga glavnog grada, gdje je još 2013., nakon izbora za papu, oprao noge zatvorenicima.

Papa je, dobro raspoložen i oslanjajući se na štap, prišao svakom od 12 mladih zatvorenika, među kojima su bile dvije djevojke, kako bi im oprao noge, a zatim se nagnuo i poljubio im noge. Neki su ga zauzvrat poljubili u ruku, a drugi su s njim razmijenili nekoliko riječi.

Među mladim zatvorenicima i Hrvat

"Nadam se da ću se izvući jer ne mogu hodati kako treba", našalio se 86-godišnji Papa u kratkom, nepripremljenom govoru, smjerajući na svoju otežanu pokretljivost zbog bolova u koljenu.

Među mladim zatvorenicima bili su Senegalac, Rumunj, Hrvat i mladić ruskog podrijetla. Na Veliki četvrtak se Katolička crkva spominje dana kada je Krist oprao noge apostolima i ustanovio euharistiju na Posljednjoj večeri. Obred se zadržao u kršćanstvu, osim u nekim granama protestantizma. 

Svetim trodnevljem - Veliki četvrtak, petak i subota - završava Veliki tjedan, kada se vjernici spominju posljednjih dana Kristovog života na zemlji, prije njegovog uskrsnuća.

Papa jutros predvodio misu posvete ulja

Papa Franjo je od početka pontifikata odlučio preseliti tu proslavu izvan Vatikana. Posljednjih godina je više puta posjetio zatvore i prihvatilišta za azilante, opravši noge bivšim mafijašima, bolesnicima i pripadnicima drugih religija.

Jutros je Papa u bazilici svetog Petra predvodio tradicionalnu misu posvete ulja koje se tijekom godine koristi kod podjele nekih sakramenata.

Papa bi trebao predvoditi dvije mise na Veliki petak, na dan kada se kršćani prisjećaju Isusove muke i smrti, kao i Via Crucis (Križni put) u rimskom Koloseumu.

Predvodit će misu na Uskrsno bdjenje u subotu navečer, a u nedjelju na Uskrs uputit će svoj blagoslov i poruku Urbi et Orbi (gradu i svijetu) na Trgu svetog Petra.