Masovno uhićenje članova bande MS-13 u Los Angelesu

uhicenja bande
... ultranasilnoj uličnoj bandi pod nazivom MS-13.

Federalno tužiteljstvo otpečatilo je optužnicu u kojoj se desetine članova i lidera tog brutalnog uličnog ganga tereti za niz zločina, uključujući ubojstva, prenosi danas ABC News.

Vršilac dužnosti američkog javnog tužitelja Sandra Brown rekla je da je optužnica, na 127 strana, podignuta protiv 44 člana bande, među kojima je i nekadašnji vođa losanđelskog ogranka MS-13.

Prema njenim riječima, tri osobe koje su optužene za ubojstvo mogle bi da se suoče sa smrtnom kaznom. U jutrošnjim racijama, izvedenim na više od 50 lokacija, uhićena je 21 osoba, pri čemu su i zatvorski dužnosnici u regiji pretražili ćelije, pošto su neki među optuženima već iza rešetaka zbog drugih optužbi.

Najmanje tri osobe s optužnice još nisu uhićene. „Riječ je o jednom od najvećih i najutvrđenijih bandi u Los Angelesu. Današnje akcije zadaće snažan udarac rukovodstvu gangstera - istaknula je Brown.

Gang MS-13 je, između ostalog, odgovoran za ubojstva članova rivalskih gangova, trgovinu ljudima i drogom, prostituciju i ilegalnu prodaju alkohola. Ta banda je najprije počela da hara Los Angelesom, ali se ubrzo proširila na skoro sve američke države, a prisutna je i u Salvadoru, gdje je optužena za stravično nasilje zbog kojeg salvadorski imigranti bježe za SAD.

U Los Angelesu se trenutno nalazi 800 članova MS-13, dok ih je proteklih godina bilo 1.200. Banda MS-13 postala je glavna meta ministarstava pravde i unutarnje sigurnosti u trenutku kada administracija predsjednika Donalda Trumpa pojačava napore u suzbijanju ilegalnih imigranata i nasilnog kriminala.

Trump i članovi njegove administracije više puta su upozorili da MS-13 predstavlja posebnu opasnost po američke zajednice i da je jedna od najokrutnijih uličnih bandi.