VIDEO  MASOVNI RAKETNI NAPAD NA IZRAEL "Ovo je početak vojne operacije"

Raketni napad na Izrael
AFP

Palestinski militanti u Pojasu Gaze neočekivano su rano u subotu ispalili desetke raketa na ciljeve u Izraelu, aktivirajući sirene upozorenja u nekoliko gradova diljem zemlje, priopćila je vojska, prenosi Hina.

Vojska je pozvala stanovnike južnih i središnjih dijelova zemlje da ostanu u zaštićenim područjima. Izrael trenutno obilježava židovski blagdan Simhat Tora (Radost Tore).

Sadržaj se učitava...

Vojska je također rekla da se "određeni broj terorista infiltrirao na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze", ne dajući dodatne informacije.

Očekuje se da će premijer Benjamin Netanyahu održati sigurnosne konzultacije s dužnosnicima ministarstva obrane i vojnim dužnosnicima kasnije tijekom dana.

Sadržaj se učitava...

Hamas preuzeo odgovornost za napad

Palestinska militantna islamistička skupina Hamas preuzela je odgovornost za napad. Vojni zapovjednik Hamasa Muhammad Al-Deif je danas najavio operaciju Oluja Al-Aqsa i naveo da je palestinska militantna skupina gađala neprijateljske položaje, zračne luke i vojne položaje s 5000 raketa.  

Raketni napad na Izrael

Zapovjednik Hamasa pozvao na pobunu protiv Izraela: Ako imate pištolj, izvadite ga

Muhammad Al-Deif, vojni zapovjednik Hamasa, pozvao je danas na pobunu protiv Izraela. "Ako imate pištolj, izvadite ga. Ovo je vrijeme da ga iskoristite. Izađite s kamionima, automobilima, sjekirama. Danas počinje najbolja i najčasnija povijest", poručio je Al-Deif u poruci. 

Dodao je da je napad na Izrael reakcija na napade na žene, skrnavljenje džamije al-Aqsa i opsadu Gaze.  

U međuvemenu je priopćeno da je ministar obrane odobrio upućivanje poziva vojnim pričuvnicima nakon što je vojni zapovjednik Hamasa Mohamed Deif proglasio početak "vojne operacije" protiv Izraela, u izjavi rano u subotu.

Raketni napad na Izrael

Ima ozlijeđenih

Liječnici su izvijestili o žrtvama u raketnim napadima oko gradova Ashkelon, Gedera i Yavne. U blizini Gedere teško je ozlijeđena 70-godišnja žena u izravnom udarcu u zgradu i ona je u kritičnom stanju, priopćila je hitna služba.

Još jedna osoba je ostala zarobljena nakon što je raketa pogodila zgradu u središnjem Izraelu. U odvojenom incidentu, liječnici su rekli da je 20-godišnji muškarac lakše ozlijeđen od šrapnela.

Masovni napad iz Pojasa Gaze došao je kao iznenađenje. Situacija je nedavno ponovno eskalirala, posebice na okupiranoj Zapadnoj obali. Od četvrtka su četiri Palestinca poginula u vlastitim napadima ili u sukobima s vojskom. Sirene za uzbunu čule su se i u Tel Avivu.