MASONI, ŽIDOVI I BIN LADEN Za pandemiju koronavirusa okrivljeni Židovi

Koronavirus svijet
Ilustracija / hercegovina.info

Pandemija covida-19 „raspirila” je antisemitsku retoriku i potaknula nove mitove i teorije zavjere koje okrivljuju Židove za aktualnu javnozdravstvenu krizu, navodi se u izvješću EU-a objavljenom u utorak.

„U pandemiji je postao izraženiji antisemitizam, osobito na internetu”, navodi se u izvješću Europske agencije za temeljna prava (FRA) iz Beča koje se temelji na službenim statistikama i podacima civilnih organizacija.

Federacija židovskih zajednica u Češkoj konstatirala je tako „povećanje cirkulacije govora mržnje na internetu” što potiču teoretičari zavjere koji napadaju cjepiva i restrikcije.

Općenito, „nedostatni podaci skrivaju realnost”, upozorava FRA, jer rijetke države članice „učinkovito” bilježe antisemitske incidente.

A neke, poput Mađarske i Poljske, nemaju nikakve službene podatke. Nemoguće je stoga provesti „relevantne usporedbe”, navodi se u izvješću koje prenosi Hina.

Španjolska je na primjer zabilježila tri incidenta prošle godine. Francuska ih je pak zabilježila 339, a Njemačka 2351, „najviše u razdoblju od 2010. do 2020.”

U mnogim zemljama „velika većina incidenata nije prijavljena, bilo policiji ili nekoj drugoj instituciji”, ističe se u dokumentu.

„Antisemitizam je ozbiljan problem, ali, bez podataka, ne znamo koliko”, komentirao je direktor agencije, po priopćenju, pozivajući europske zemlje da „intenziviraju napore” u cilju boljeg prikupljanja podataka.

„Tada ćemo se moći bolje boriti protiv mržnje i predrasuda”, istaknuo je

Bruxelles je u listopadu iznio svoju prvu strategiju za borbu protiv antisemitizma, u cilju suzbijanja mržnje na internetu, jačanja zaštite sinagoga i promicanja podučavanja o povijesti holokausta.