Martin Schulz poručio je preko Twittera kako se SPD ‘izborio za pravo spajanja obitelji izbjeglica’

Njemačka, BDP, ekonomska situacija, gospodarske aktivnosti , Njemačka, bundestag, parlamentarni izbori, izbjeglice, izbjeglice iz Sirije, Njemačka, eu, BREXIT, Njemačka, Njemačka, gastabajter, Njemačka, istospolni brak, CDU/CSU, Njemačka, informatički napad,  hakerski napad, Njemačka vlada , Njemačka, financije, berlin, Bundeswehr , špijun, špijuniranje, Njemačka, Ivan Lovrić, homoseksualnost, homoseksualci, Njemački ministar zdrastva
Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su dogovor oko pitanja spajanja obitelji za izbjeglice koje ne uživaju trajni boravišni status u Njemačkoj što se smatralo najspornijom točkom pregovora oko koalicije, priopćeno je u utorak u Berlinu.

‘Postignut je dogovor po kojem zabrana dovođenja članova obitelji za izbjeglice s ograničenim boravišnim statusom ističe krajem srpnja. Nakon toga će mjesečno biti dopušten dolazak 1.000 članova obitelji, a pored tog broja će biti dozvoljen i dolazak članova obitelji ako se radi o socijalno i humanitarno iznimno teškim slučajevima', rekla je socijaldemokratska političarka i sudionica u pregovorima Eva Hoegl.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz poručio je preko Twittera kako se SPD ‘izborio za pravo spajanja obitelji izbjeglica'. Time je, prema njegovim riječima, ispunjen jedan od glavnih zahtjeva s izvanrednog kongresa SPD-a na kojem je baza tijesno odobrila ulazak u koalicijske pregovore s Unijom CDU/CSU. Uvjet baze za daljnje prihvaćanje ulaska u koaliciju s Unijom je i da se SPD izbori za neke svoje političke ciljeve poput prava na spajanje obitelji i za one izbjeglice kojima je boravak u Njemačkoj ograničen.

Nakon završetka koalicijskih pregovora članstvo SPD-a glasovanjem mora odobriti sadržaj koalicijskog ugovora.

Istodobno predstavnici demokršćanske Unije CDU/CSU različito interpretiraju postignuti dogovor.

‘Novim pravilom je pravo na spajanje obitelji za izbjeglice koje uživaju privremenu zaštitu u Njemačkoj definitivno ukinuto i bit će moguće samo u iznimnim slučajevima', rekao je predvodnik parlamentarne grupe Kršćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrint.

Njemačka vlada je 2016. uvela zabranu spajanja izbjeglica isprva na dvije godine, što istječe u ožujku. Na temelju postignutog dogovora tijekom koalicijskih pragovora Bundestag sad može produljiti zabranu do kraja srpnja.

Hina