MAMA IZ PAKLA Muž otišao na put, a ona u ISIL

Dijete Isil Sirija
AFP

Jedna majka iz Oberhausena s troje djece odlazi u Siriju i priključuje se Islamskoj državi. Šestogodišnjeg sina, koji kasnije pogiba, daje na obuku za dijete-vojnika. Njoj danas počinje suđenje u Düsseldorfu.

Prema optužnici Carla-Josephine S. je svog šestogodišnjeg sina dala u ruke vjerskoj policiji koja je od njege trebala napraviti vojnika. Mali Hamza je poginuo u raketnom napadu 2018. u Siriji.

Ovo je samo jedna od točaka optužnice protiv ove žene koja je prije pet godina, protiv volje svog supruga koji se u tom trenutku nalazio na poslovnom putu, tajno spakirala stvari i s troje male djece otišla u Siriju kako bi se priključila borcima IS-a. Državno odvjetništvo 32-godišnju Njemicu smatra teroristicom IS-a. Činjenicu da je sa sobom povela i troje djece u dobi od tri, šest i sedam godina odvjetništvo smatra otmicom, u slučaju malog Hamze, otmicom sa smrtnim posljedicama.

Duga lista optužbi

Lista optužbi je duga: Carla-Josephine se priključila ženskoj borbenoj jedinici „Katiba Nusaiba“ čime je automatski postala teroristica. Noseći ručne granate prekršila je i zakon o nošenju ratnog naoružanja. Svaka od tih teroristica je ručnu granatu u svakom trenutku nosila uz sebe kako bi ju mogla aktivirati u slučaju uhićenja. Predavanje sina u ruke vojnih instruktura koji su ga trebali obučiti da postane dijete-vojnik, tužiteljstvo tretira kao ratni zločin. Svoju djecu je prisilila da spavaju u objektima koji su se nalazili na dometu protivničke artiljerije. Djecu je tjerala da zajedno s njom promatraju smaknuća ljudi. Njoj prijeti do 15 godina zatvora.

Iz Sirije u zatvor

S obzirom na ovu listu zločina branitelji optužene odbijaju davati izjave za javnost. Carla-Josephine je jedna od prvih pripadnica IS-a koje je Ministarstvo vanjskih poslova prije nešto manje od godinu dana prebacilo iz Sirije u Njemačku. Nakon slijetanja u Stuttgart odmah je uhićena po nalogu Državnog odvjetništva u Düssedorfu. Nakon nekog vremena istragu je preuzelo Savezno državno odvjetništvo koje se uključuje kada se radi o kaznenim djelima ugroze ustavnog poretka Njemačke, između ostalog i zbog terorizma.

IS nevjesta

U Siriji se optužena još jednom udala za jednog IS borca koji je u međuvremenu poginuo. Ministarstvo vanjskih poslova poručuje kako je nakon pada IS-a u prvom planu bilo spašavanje djece, koja su njemački državljani i koja su se nalazila po raznim zatvorima u sjevernoj Siriji, uglavnom pod kurdskom vlašću. Na prostoru Sirije se još uvijek nalazi oko 50 njemačkih državljana i nešto više državljanki, bivših pripadnika IS-a. Broj djece se procjenjuje na 170. Viši zemaljski sud u Düsseldorfu vjeruje da bi presuda mogla biti donesena nakon 11 ročišta.