LUKAŠENKO Predsjednik Bjelorusije navodno hospitaliziran nakon susreta s Putinom

Aleksandar Lukašenko
Pool photo

Valery Tsepkalo, bjeloruski vođa oporbe, izjavio je da je nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, prevezen u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi u kritičnom stanju.

Tsepkalo na svom Telegramu piše: "Prema informacijama koje imamo, a koje trebaju dodatnu potvrdu, Lukašenko je nakon sastanka s Putinom iza zatvorenih vrata hitno prevezen u Centralnu kliničku bolnicu u Moskvi, gdje se trenutno nalazi. Poslani su najbolji stručnjaci kako bi ga vratili iz stanja koje su doktori ocijenili kao kritično. Krv mu je pročišćena, Lukašenkovo stanje je proglašeno nepokretnim", piše ukrajinska Pravda.

Organizirane mjere spašavanja bjeloruskog diktatora imaju za cilj odbiti spekulacije o mogućem sudjelovanju Kremlja u njegovom trovanju, tvrdi bjeloruska oporba.

Kasnije je Tsepkalo dodao da postoji pokušaj objašnjavanja Lukašenkova boravka u Upravnom direktoratu predsjednika Ruske Federacije s medicinskim pregledom.

"Pojavljivanje takve verzije sasvim je prirodno kao pokušaj skrivanja stvarnog stanja pacijenta, koje je i dalje kritično. Prethodni slučajevi narušenog zdravlja također su pokušavani utišati. U ovom slučaju, kako ne bi izazvalo sumnju, njegov je avion čak poslan u Minsk", kaže vođa oporbe.

Ranije, 24. svibnja, Lukašenko je sudjelovao na Forumu europske ekonomije u Moskvi. Tamo je, između ostalog, izjavio da su rusko nuklearno oružje već počeli prevoziti u Bjelorusiju u sklopu bilateralnih sporazuma.