LOVE REKORDE Grad u šestoj karanteni, 86,7% cijepljeno jednom dozom, ali imaju preko 2000 slučajeva pozitivnih dnevno

LOVE REKORDE Grad u šestoj karanteni, 86,7% cijepljeno jednom dozom, ali imaju preko 2000 slučajeva pozitivnih dnevno

Australska država Victoria je po prvi put u pandemiji premašila 2.000 dnevnih slučajeva koronavirusa, dok se stopa cijepljenja približava cilju.

Državne zdravstvene vlasti danas su izvijestile da je preko noći zabilježeno 2.297 lokalno prenesenih slučajeva Covid-19, što je skok od više od 700 u odnosu na prethodni dan i najveći broj u jednom danu za bilo koju državu ili teritorij u Australiji tijekom pandemije, prenosi DPA. 

Zabilježeno je i 11 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Ukupan broj slučajeva koronavirusa u državi je gotovo 60.000, a broj smrtnih slučajeva 945, uključujući 125 smrtnih slučajeva uzrokovanih Delta varijantom koronavirusa.

U raznim dijelovima države, a posebno u glavnom gradu Melbourneu, već tjednima je na snazi naredba da se ostane kod kuće. Grad je trenutno u šestoj karanteni, čime je početkom ovog mjeseca postavljen rekord kao grad koji je najduže primjenjivao pravilo ostanka kod kuće.

Od srijede je 61,5 posto stanovnika Victorije u popunosti cijepljeno, a 86,7 posto primilo je jednu dozu. Očekuje se da će država početi ukidati ograničenja za cijepljene nakon što 70 posto stanovnika koji ispunjavaju uvjete da budu potpuno cijepljeni.

Premijer ove australske države Dan Andrews rekao je u četvrtak novinarima kako očekuje da će cilj od 70 posto biti postignut otprilike u isto vrijeme kada i cilj da 90 posto stanovnika primi jednu dozu  i nada se da će to biti sljedećeg tjedna, nazvavši to "fantastičnim postignućem".

U cijeloj Australiji više od 65 posto ljudi starijih od 16 godina potpuno je cijepljeno, a više od 83 posto primilo je jednu dozu.