LJUBLJANA U nesreći s balonom ozlijeđene četiri osobe

Ljubljana balon nesreća
Delo

U jutrošnjoj nesreći balona na topli zrak kod Ljubljane ozlijeđene su četiri osobe i prevezene u bolnicu, ali nijedna nije životno ugrožena, prema zadnjim podacima koje je u subotu objavila slovenska policija.

U balonu se nalazilo šest putnika, od kojih pet belgijskih državljana i jedan slovenski državljanin, a od četvero ozlijeđenih su tri Belgijca i jedan Slovenac, objavila je Hina.

Do nesreće je došlo prilikom pokušaja spuštanja balona koji je doputovao iz Austrije, dok je drugi balon koji je došao iz istog smjera na zemlju sletio bez teškoća, prenose slovenski mediji.

Policija je objavila da je o nesreći obaviještena oko 10 sati, te da je u njoj po prvim podacima ozlijeđeno najmanje šest putnika, uključujući i pilota balona.

Do nesreće je došlo na području između Ljubljanskog barja i naselja Škofljica. Na tom se području 2012. godine dogodila i najteža nesreća s balonom na topli zrak u Sloveniji do sada i jedna od najtežih u svijetu, u kojoj je poginulo šest ljudi, a više ih bilo teško ozlijeđeno.

Veliki balon je nakon panoramskog razgledanja neuspješno pokušao aterirati, u čemu ga je omeo jak vjetar, pa je dio putnika ispao iz košare u kojoj je bilo 32 ljudi. Mnogi su teško nastradali i kad se nakon udaraca košara odbila od zemlje i naletjela na drvo, pri čemu se zapalila kupola.

Takvi su, inače popularni panoramski komercijalni, letovi balonom zbog te nesreće više godina bili obustavljeni zbog premale sigurnosti i nejasne regulacije vezane na komercijalne letove balonima.