LJEVIČARI NISU UJEDINJENI Španjolska i Njemačka ne gledaju isto na fiskalnu politiku EU

LJEVIČARI NISU UJEDINJENI Španjolska i Njemačka ne gledaju isto na fiskalnu politiku EU

Nakon sastanka njemačkog kancelara Olafa Scholza sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom, nema naznaka da je Njemačka spremna podržati ublažavanje fiskalnih pravila EU-a, iako su se dva socijaldemokratska premijera usuglasila u ponedjeljak da će bolje surađivati po pitanju europskih politika.

Sanchez je imao velika očekivanja od posjeta Scholza, koji je preuzeo kancelarsku poziciju od Angele Merkel prošloga mjeseca.

Reuters navodi, pozivajući se na svoje izvore, da je Sanchez vidio ideološku bliskost kao šansu za izgradnju španjolsko-njemačkih odnosa.

"Kancelar i ja napominjemo da ulazimo u novo razdoblje naše suradnje na europskoj razini", kazao je Sanchez novinarima nakon sastanka, dodavši da postoji "zajednička vizija o društvenom i ekonomskom napretku s novom njemačkom vladom", prenosi Hina.

"Slažemo se da su fiskalna pravila prekompleksna i da ih se teško pridržavati" pogotovo u kontekstu pandemije covida-19, rekao je.

Međutim, dodao je da se Njemačka i Španjolska ne slažu po pitanju promjene fiskalnih pravila, poznatih pod nazivom Pakt o stabilnosti i rastu.

Madrid želi od Berlina podršku za relaksaciju fiskalnih pravila, što zagovaraju Španjolska, Francuska i Italija.

Scholz, čiji su socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima i liberalnom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), kazao je da je prerano za preispitivanje fiskalnih pravila.

Scholz je istaknuo da tek treba potrošiti većinu sredstava iz fonda za oporavak pandemije, vrijednom 750 milijardi eura.

Ministri financija EU-a sastaju se u ponedjeljak te će razgovarati o datumu povratka na Pakt o stabilnosti i rastu koji je suspendiran u pandemiji.

Prošloga mjeseca nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu kazao je da je moguće postići ekonomski rast i istovremeno imati stabilne financije.

Tijekom europske dužničke krize 2010. Španjolska je Njemačku smatrala vodećom među tzv. "štedljivim" sjevernim članicama EU-a koje su se zalagale za financijske restrikcije nasuprot "rasipnim" južnim članicama.

Čak i bez trenutnog napretka, vlada Sancheza vidi Scholzov posjet kao početak razbijanja ta dva bloka, rekao je visoki dužnosnik španjolske vlade.

Španjolska se nije pridružila prijedlogu fiskalne reforme EU-a koji su nedavno predstavile Francuska i Italija, ali se zalaže za relaksaciju postojećih pravila o udjelu duga u BDP-u i proračunskom deficitu.

Posljednji podaci pokazuju da je prosječno udio javnog duga u BDP-u blizu 100 posto s velikim varijacijama. Dug Grčke iznosi 207 posto BDP-a, a Estonije samo 19, a Španjolske 122 posto.

Njemački dug je blizu 70 posto BDP-a.

"Trebamo novo kredibilno pravilo. Većina velikih članica eurozone ne može ispuniti cilj od 60 posto", kazao je španjolski izvor za Reuters.

Achim Post, glavni tajnik socijalista u Europskom parlamentu i istaknuti član Sholzove Socijaldemokratske stranke, istaknuo je da je ljevica na vlasti u Španjolskoj, Portugalu, Njemačkoj i nordijskim zemljama, što je prilika za suradnju.