LEGO UNISEX Nema više igračaka za curice i dječake, sve je za sve

fis vitez, dječije igračke, dječija stolica za hranjenje, lego kocke, lego, muško, žensko, spol

Lego je najavio da će raditi na uklanjanju rodnih stereotipa iz svojih igračaka nakon što je globalno istraživanje koje je naručila tvrtka utvrdilo da su stavovi prema igri i buduće karijere i dalje nejednaki i restriktivni.

Istraživači su otkrili da, dok su djevojčice postajale samopouzdanije i željnije baviti se raznim aktivnostima, isto nije vrijedilo za dječake.

Sedamdeset i jedan posto anketiranih dječaka plašilo bi se da će ih ismijavati ako se igraju s onim što su opisali kao "igračke za djevojčice"-strahom koji dijele i njihovi roditelji. "Roditelji su više zabrinuti da će im sinove zadirkivati ​​nego njihove kćeri jer se igraju igračkama povezanih s drugim spolom", rekla je Madeline Di Nonno, izvršna direktorica Geena Davis Instituta za rod u medijima, koja je provela istraživanje.

"Ali također je da se ponašanja povezana s muškarcima u društvu više cijene", rekla je Di Nonno. “Dok društva ne prepoznaju da su ponašanja i aktivnosti tipično povezane sa ženama jednako vrijedni ili važni, roditelji i djeca će ih privremeno prihvatiti.”

"Studija je pokazala da su roditelji i dalje poticali sinove na bavljenje sportom ili aktivnosti oko robotike, dok su kćerima nudili ples i odijevanje (djevojčice su bile pet puta češće potaknute u tim aktivnostima od dječaka) ili kuhanje (tri puta veće šanse da će biti potaknute)", prenosi Guardian.

"Ovi uvidi naglašavaju koliko su u svijetu ukorijenjene rodne pristranosti", rekla je Geena Davis, dobitnica Oscara, glumica i aktivistica koja je institut osnovala 2004. za borbu protiv negativnih rodnih stereotipa i poticanje inkluzije.

"Postoji asimetrija", rekla je prof. Gina Rippon, neurobiologinja i autorica knjige The Gender Brain. “Potičemo djevojčice da se igraju s‘ dječačkim stvarima ’, ali ne obrnuto.”