'LA DIADA' Katalonija slavi svoj dan. Jača li pokret za neovisnost?

Katalonija neovisnost

Zadnjih godina posjećenost La Diade, kako se naziva nacionalni dan Katalonije, pala je jer se smanjila potpora odvajanju od Španjolske. Ali dvije katalonske stranke koje su spremne igrati ulogu u formiranju nove vlade mogle bi potaknuti jačanje pokreta za neovisnost.

“Katalonija ima ključ upravljanja državom. Danas moramo iskoristiti ovu moć kako bismo omogućili ono što prije nije bilo moguće”, rekao je u nedjelju u Barceloni Pere Aragones, katalonski čelnik koji vodi umjereno lijevu separatističku stranku Esquerra Republicana Catalana (ERC).

Bivši regionalni čelnik Carles Puigdemont, koji živi u Belgiji u bijegu od španjolskog pravosuđa zbog pokušaja odcjepljenja prije pet godina, iznio je teške uvjete za potporu svoje stranke u parlamentu socijalističkom vršitelju dužnosti premijera Pedru Sanchezu da ostane na vlasti.

Sanchezu bi bilo potrebno sedam zastupnika Puigdemontove tvrdokorne konzervativne stranke Junts per Catalunya za formiranje vlade nakon izbora u srpnju.

Prošli tjedan Puigdemont je pozvao Španjolsku da odustane od sudskih postupaka protiv separatista, iako nije zahtijevao novo glasanje o neovisnosti.

Isabel Rodriguez, vršiteljica dužnosti glasnogovornice španjolske vlade, rekla je da Španjolska neće učiniti ništa što je u suprotnosti s ustavom.

Alberto Nunez Feijoo, čija je konzervativna Narodna stranka (PP) osvojila najviše glasova 23. srpnja, prvi će pokušati sastaviti vladu 27. rujna, ali smatra se da ima slabe izglede jer se PP protivi ustupcima separatistima.

Istraživanje koje je u srpnju objavio Katalonski centar za javno mnijenje (CEO), kojim upravlja regionalna vlada, pokazalo je da se 52 posto protivi odvajanju od Španjolske, dok 42 posto podupire neovisnost.

U listopadu 2017., kada je Puigdemontova separatistička regionalna vlada održala referendum koji su španjolski sudovi proglasili nezakonitim, anketa CEO-a pokazala je da 49 posto podupire odvajanje od Španjolske, dok je 43 posto protiv.

Mnogi od onih koji se protive neovisnosti bojkotirali su referendum.