Kriza sa strujom u Europi i svijetu: Cijela država na 10 dana ostala bez opskrbe strujom

Dalekovod postrojenje
Hercegovina.info

Energetska kriza aktualna posljednjih dana uzdrmala je i Europu i svijet, navodi B92. Države 'nagomilavaju' fosilna goriva, a to je potez koji najavljuje skok globalne emisije ugljen-dioksida ove godine i predstavlja novu 'prijetnju' cilju Pariškog sporazuma da se globalno povećanje temperature ograniči na 1,5 stupnjeva Celzija.

Sa druge strane, Kina, Indija i druge ekonomije u razvoju potiču potražnju za ugljem, a čak su i SAD spremne povećati potrošnju najprljavijeg fosilnog goriva, prvi put za skoro deset godina, pokazuju prognoze Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency).

Svjetske emisije ugljen-dioksida dostigle su vrhunac prije početka pandemije covida 19, a onda se tijekom 2020. godine zabilježio najveći godišnji pad emisija još od 1965. godine, pokazuju podaci BP Plc-a. Oslobađanje plinova sa efektom staklene bašte ove godine do kolovoza bilo je samo jedan procenat manje nego u istom razdoblju 2019. godine, pokazuju podaci Carbon monitora, grupe koja se bavi praćenjem emisija, piše Bloomberg.

Prognoza za rekordne emisije je loša pozadina COP26 klimatske diskusije koja će se održati u Glasgowu, Škotskoj, u studenom. Ujedinjene nacije apeliraju na zemlje da dostave ambicioznije planove, kada je riječ o emisijama, do početka diskusije na kojoj se očekuje okupljanje dužnosnika iz skoro 200 zemalja.

Energetska kriza koncentrirana je u sektoru proizvodnje električne energije, prenosi B92. Nestašice prirodnog plina i električne energije bile su posebno oštre u Kini i Velikoj Britaniji. Emisije proizvođača električne energije već su porasle za 2,2 posto na globalnom nivou u razdoblju od siječnja do kolovoza u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, potaknute povećanjem u Kini, Indiji i Brazilu, pokazuju podaci Carbon monitora.

Još jedan faktor koji bi mogao potaknuti rast emisija je novi skepticizam prema obnovljivim izvorima energije pod utjecajem energetske krize. Poremećaji su posljednjih nekoliko tjedana pokrenuli debatu o utjecajima svjetske tranzicije na čistiju energiju.

Libanska elektroenergetska mreža jučer je skroz ugašena, nakon što su dvije glavne elektrane ostale bez goriva, priopćili su lokalni mediji. "Libanska mreža za elektrodistribuciju potpuno je obustavila rad u subotu u podne i vjerojatno neće funkcionirati do sljedećeg ponedjeljka", rekao je vladin dužnosnik Reutersu.

Cijena plina u Europi raste od prošle godine i obara rekorde. U kolovozu cijena plina je bila 500 dolara za 1.000 kubnih metara, a krajem rujna je dostigla 1.200 dolara. To se događa bez obzira na to što Rusija ispunjava sve obaveze iz ugovora za opskrbu kontinenta, čiji se obim približio povijesnom maksimumu, navodi Forbes.