Krimski sukob prelazi u rat: U napadu na vojnu bazu ubijen ukrajinski vojnik

Ukrajinski vojnik ubijen, ukrajina, Rusija, Pitanje Krima

Ruski ratni zločin

Ukrajinski vojnik ubijen je u utorak u ukrajinskoj vojnoj bazi blizu Simferepolja kada je ona napadnuta, izvijestio je vojni glasnogovornik.

Vladislav Seleznjov je za Reuters rekao u telefonskom razgovoru s Krima kako je jedan ranjeni vojnik podlegao ozljedama, a u pucnjavi je ranjen i jedan satnik.

Seleznjov je također kazao kako još nije poznato tko su napadači, no opisao ih je kao »nepoznate vojne snage pod punom ratnom spremom i zamaskiranih lica«.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u utorak je izjavio da je sukob na Krimu, koji je sada pod ruskom kontrolom ušao u vojnu fazu te je optužio Rusiju za »ratni zločin« zbog pucanja na ukrajinske vojnike.

»Sukob iz političkog prelazi u vojni zbog ruskih vojnika«, rekao je na sastanku u ukrajinskom ministarstvu obrane. »Danas su ruski vojnici počeli pucati na ukrajinske vojnike, a to je ratni zločin bez zastare.«

Jacenjuk je također kazao kako je ukrajinskom ministru obrane naredio da sazove sastanak s kolegama iz Britanije, Francuske i Rusije, potpisnicima Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. kojim se jamči da će ukrajinske granice biti kako bi se spriječilo »zaoštravanje sukoba«.

Hina