KRIMINOLOG IZ ŠVEDSKE "Možete pobjeći u BiH, ali oni će vas naći i likvidirati"

Ubojstvo u Sarajevu
Klix

Švedska je ove jeseni uzdrmana serijom brutalnih napada, ali po svemu sudeći, rat bandi se preselio u inozemstvo.

Gunar Apelgren, švedski kriminolog i ekspert za sukobe bandi, kaže da sukob unutar mreže Fokstrot uzdrmao Švedsku, sa eksplozijama, ubojstvima, napadima u Stockholmu, Upsali i drugim gradovima. Ubojstva su trajala tjednima, a nekada ih je bilo i nekoliko dnevno. Međutim, posljednjih tjedana stanje u Švedskoj se smirilo, a Apelgren smatra da su dva razloga za to:

“Kao prvo, ovih sedmica smo uhitili veliki broj ljudi i to znači da oni koji žele napasti ih ili im se osvetiti, ne mogu doći do njih”, kaže ovaj eskpert, prenosi N1.

Drugi razlog je što su švedski kriminalci otišli u inozemstvo.

“Ubojstvo u BiH je dokaz toga. Dakle, možete pobjeći, ali oni će vas naći i likvidirati. Imali smo slične slučajeve u Španjolskoj, Danskoj i Turskoj. Uglavnom, u sve ove incidente umiješani su pripadnici Fokstrota.”

Pored napada i ubojstava, on dodaje da je nekoliko švedskih kriminalaca i uhićeno i u inozemstvu.

“Imali smo uhićenja u Tunisu i Srbiji, ali i u Španjolskoj, gdje je španjolska policija izuzetno brzo i dobro odreagirala. Imali smo i pucnjavu i u Turskoj”, kaže on.

On dodaje da švedska policija ima izuzetno dobru suradnju s policijama svih ovih zemalja.

“Kako bude vrijeme odmicalo, mislim da će te zemlje raditi efikasnije na protjerivanju švedskih kriminalaca jer nikome ne trebaju takvi problem”, kaže Apelgren.

On na kraju dodaje da, iako se čini da je broj napada u Švedskoj u padu, da će doći do ponovnog vala nasilja, kao što se događalo i u prošlosti.