Kosovski parlament odobrio sud za ratne zločine

kosovo, Srbija, nogomet, kosovo, Srbija, granica, Srbija, kosovo, priznanje, kosovo, srbija albanija, neovisnost kosova, kosovo, ratna odšteta, tužba za genocid, kosovo, vodovodni sustav u Prištini, kosovski Albanci, Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kosovo, prosvjedi, kosovska oporba, niz incidenata, FIFA, priznali Kosovo , Fadil Vokri, UEFA, kosovo, Kosovo u kvalifikacijama, UEFA, kosovo, Hashim Thaci, telefonski kod,  383, kosovo, Srbija i Kosovo, Haradinaj, Ramuš Haradinaj, Hrvati, Republika Kosovo
Odluka je donesena mjesec dana nakon prvog pokušaja zastupnika da osnuju sud koji brojni kosovski Albanci smatraju pokušajem da se baci ljaga na njihovu borbu protiv srbijanske vlasti u ratu 1998.-1999.

Ustavne promjene izglasane su s 82 glasa »za« u parlamentu od 120 zastupnika.

»Utvrđivanje istine o optužbama tijekom i nakon rata izazov su s kojim se moramo nositi«, rekao je premijer Isa Mustafa prije glasovanja.

Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), čiji su bivši časnici postali kosovska politička elita, godinama se optužuje da je vadila organe iz tijela srbijanskih zarobljenika koji su potom ubijani, a organi prodavani na crnom tržištu.

Glavni diplomatski i financijski sponzori Kosova, SAD i EU, pritiskali su Kosovo da odgovori na te optužbe.

Novi sud bit će u Nizozemskoj zbog sumnji u korumpciju u kosovskom pravosuđu i straha od uznemiravanja svjedoka, piše Reuters.

Bivši premijer i ratni zapovjednik OVK-a, Ramush Haradinaj bio je među zastupnicima koji su se protivili sudu.

»Osnivanjem ovoga suda sami sebe pretvaramo u zvijeri. Mi u ratu nismo bili zvijeri, nego žrtve«, rekao je oporbeni političar Haradinaj.

Hina