KORONAVIRUS 908 umrlih, na brodu s Hrvatima još 60 zaraženih

Na području kontinentalne Kine od koronavirusa umrlo je 908 osoba, dok zaraženih ima gotovo 40 tisuća, pokazuju podaci koje su u ponedjeljak objavile kineske vlasti.

U Kini je od koronavirusa u ponedjeljak umrlo 97 osoba, od čega 91 u pokrajini Hubei, čiji je glavni grad Wuhan žarište epidemije, izvijestilo je Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo.

Kako prenosi AFP, na kruzeru koji je usidren kod Yokohame zabilježeno je 60 novih slučajeva zaraze korona virusom. Na brodu Diamond Princess nalazi se i šest Hrvata.

Osim umrlih na području Kine, od virusa 2019-nCoV, koji se u prosincu pojavio na jednoj tržnici u Wuhanu, u svijetu su umrle još dvije osobe, jedna na Filipinima i jedna u Hong Kongu.

Broj umrlih od koronavirusa premašio je broj umrlih od SARS-a, teškog akutnog respiratornog sindroma, od kojega su 2002.-2003. godine u svijetu umrle 774 osobe.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), broj novozaraženih u Kini u jednome danu sada je stabiliziran, ali je još prerano reći da je prošao vrhunac epidemije.

Skupina međunarodnih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije pod vodstvom Brucea Aylwarda, veterana koji je radio i na drugim zdravstvenim kriznim žarištima, otputovala je u nedjelju navečer u Kinu, objavio je SZO.

- U četiri dana zabilježili smo razdoblje stabilnosti tijekom kojega se broj prijavljenih slučajeva zaraze nije povećavao. To je dobra vijest i moglo bi imati utjecaja i na mjere nadzora - rekao je Michael Ryan, koji je u SZO-u zadužen za hitne zdravstvene programe.

U kontinentalnoj Kini, gdje je u ponedjeljak u Hubeiju zabilježeno novih 2618 slučajeva zaraze, sada je ukupno 39.800 oboljelih. U odnosu na prošlu srijedu, kada je zabilježeno 3900 novozaraženih, primijećeno je usporavanje širenja bolesti. U nedjelju je prijavljeno oko 2600 novih slučajeva zaraze.

Po riječima američkoga stručnjaka Iana Lipkina sa Sveučilišta Columbia, epidemija bi mogla doseći vrhunac za dva tjedna, prije nego što se počne povlačiti, premda je moguće i povećanje broja zaraženih kada se ljudi počnu vraćati na posao.

Izvan Kine, uključujući i autonomne pokrajine Makao i Hong Kong, zabilježeno je više od 350 slučajeva zaraze u tridesetak zemalja.