KOPNENA INVAZIJA Izrael pozvao milijun civila da napuste Gazu u roku od 24 sata

Rat u Izraelu
Twitter

Izraelska vojska u petak je pozvala sve civile grada Gaze, više od milijun ljudi, da se presele na jug u roku od 24 sata, istodobno gomilajući tenkove u blizini Pojasa Gaze uoči očekivane kopnene invazije.

"Sada je vrijeme za rat", rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant dok su izraelski ratni zrakoplovi nastavili gađati Gazu u znak odmazde za najsmrtonosniji napad palestinskih militanata u izraelskoj povijesti, prenosi Hina.

Izraelska vojska objavila je da će djelovati "drastično" u gradu Gazi u nadolazećim danima i da će se civili moći vratiti tek kada bude donesena nova objava.

UN: Preseljenje je nemoguće bez razornih posljedica

Ujedinjeni narodi rekli su kako smatraju nemogućim da se takvo preseljenje obavi "bez razornih humanitarnih posljedica". "Ujedinjeni narodi snažno apeliraju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi kako bi se izbjeglo da se ono što je već tragedija pretvori u katastrofu", rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan opisao je odgovor UN-a na rano upozorenje Izraela stanovnicima Gaze kao "sramotan".

Dužnosnik Hamasa rekao je da je upozorenje u vezi s Gazom "lažna propaganda" i pozvao građane da ne nasjedaju na to.

Broj žrtava

Izrael je obećao da će uništiti militantnu skupinu Hamas koja je predvodila napade u subotu, ali kopnena invazija na Gazu predstavlja ozbiljan rizik jer Hamas drži desetke talaca otetih u napadu.

Prema posljednjim podacima, broj izraelskih žrtava u napadu militanata popeo se na više od 1300, dok su vlasti Gaze priopćile da je više od 1500 Palestinaca ubijeno u osvetničkim izraelskim bombardiranjima.

Izrael je stavio Gazu, u kojoj živi 2,3 milijuna ljudi, pod opsadu. Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da bi gorivo koje pokreće generatore za hitne slučajeve u bolnicama u Gazi moglo nestati za nekoliko sati, a Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) upozorio je da su zalihe hrane i vode opasno niske.

"Ljudska bijeda uzrokovana ovom eskalacijom je užasna i preklinjem strane da smanje patnju civila", rekao je regionalni direktor ICRC-a Fabrizio Carboni.

Amerika podržava Izrael

Nastojeći izgraditi podršku za svoj odgovor, izraelska vlada je američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i ministrima obrane NATO-a pokazala slike djece i civila za koje je rekla da ih je Hamas ubio tijekom vikenda u Izraelu.

Blinken je rekao da su prikazali bebu "izrešetanu mecima", vojnike kojima su odrubljene glave i mlade ljude spaljene u svojim automobilima. "To je jednostavno izopačenost na najgori mogući način", rekao je. "To je stvarno izvan svega što možemo shvatiti."

Kao i drugi diljem svijeta, Blinken je pozvao Izrael da pokaže suzdržanost, ali je također ponovio podršku Amerike, rekavši: "Mi ćemo uvijek biti uz vas."

U sklopu bliskoistočne turneje čiji je cilj zaustaviti širenje rata, Blinken se u petak treba sastati s jordanskim kraljem Abdulahom i Mahmudom Abasom, čelnikom palestinskih vlasti na Zapadnoj obali koju je Izrael okupirao.

Blinken također planira posjetiti ključne saveznike SAD-a Katar, Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, među kojima neki imaju utjecaj na Hamas, islamističku skupinu koju podupire Iran.

''Sada je vrijeme za rat''

Šef izraelske vojske, general-pukovnik Herzi Halevi, rekao je da će se izvući pouke iz sigurnosnih propusta oko Gaze koji su omogućili napad. "Učit ćemo, istraživat ćemo, ali sada je vrijeme za rat", rekao je.

Američka vojska ne postavlja nikakve uvjete za svoju sigurnosnu pomoć Izraelu, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin, dodajući da Washington očekuje da će izraelska vojska "činiti prave stvari" u vođenju svog rata protiv Hamasa.

Austin bi u petak trebao doći u Izrael gdje je planiran njegov sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Hamas pozvao na prosvjed

Hamas je pozvao Palestince da u petak ustanu u znak prosvjeda protiv izraelskog bombardiranja enklave, pozivajući Palestince da marširaju do džamije Al-Aqsa u istočnom Jeruzalemu i sukobe se s izraelskim trupama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski parlament odobrio je Netanyahuovu vladu nacionalnog jedinstva kasno u četvrtak, uključujući brojne oporbene zastupnike centra, kako bi pokazao ujedinjenu odlučnost zemlje u borbi protiv Hamasa.

Streljivo s bijelim fosforom

Human Rights Watch optužio je u četvrtak Izrael za korištenje streljiva s bijelim fosforom u svojim vojnim operacijama u Gazi i Libanonu, rekavši da uporaba takvog oružja izlaže civile riziku od ozbiljnih i dugotrajnih ozljeda.

Izraelska vojska rekla je da "trenutačno nije upoznata s korištenjem oružja koje sadrži bijeli fosfor u Gazi".

Sjeverna Koreja zanijekala je u petak da je Hamas upotrijebio njeno oružje u napadu na Izrael, rekavši da je tvrdnja iznesena u nekim medijskim izvješćima bila pokušaj Washingtona da preusmjeri krivnju za sukob sa sebe na treću zemlju.

Američki State Department od petka će početi nuditi čarter letove za Europu kako bi pomogao Amerikancima da napuste Izrael ako žele, priopćila je Bijela kuća.

Japan je organizirao čarter let iz Tel Aviva u subotu za svoje građane koji žele napustiti Izrael, rekao je u petak novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.

Građanski nemiri u Europi

Sukob je potaknuo neke građanske nemire u Europi, a policija u Parizu upotrijebila je suzavac i vodene topove kako bi razbila zabranjeni skup podrške palestinskom narodu. Neke židovske škole u Amsterdamu i Londonu privremeno su zatvorene zbog sigurnosnih razloga.

Američki dužnosnici u New Yorku i Los Angelesu rekli su da su pojačali policijsku nazočnost u petak, posebno oko sinagoga i centara židovske zajednice.

Arapsko-američki odbor protiv diskriminacije, arapska lobistička skupina, objavio je u četvrtak da su agenti FBI-a posjetili džamije u različitim državama i pojedinačne stanovnike SAD-a s palestinskim korijenima, nazvavši to "zabrinjavajućim trendom".

Pokapanje mrtvih

U Jeruzalemu, deseci Izraelaca okupili su se u četvrtak na vojnom groblju Mount Herzl kako bi pokopali svoje mrtve. "Kada nisi odgovorio na moj poziv, znao sam da se boriš svom snagom. Kada sam shvatio da te nema, nisam mogao zamisliti kako će ovo završiti", rekao je jedan ožalošćeni.

U južnom gradu Pojasa Gaze Khan Younisu, gdje su groblja već bila puna, mrtvi su se pokapali na prazna mjesta, poput obitelji Samour, ubijene u srijedu navečer u udaru koji je pogodio njihovu kuću. Palestinski spasilac Ibrahim Hamdan vozio se od jednog mjesta napada bombama do drugog, dok je njegov tim pokušavao izvući preživjele iz kuća uništenih u izraelskim zračnim napadima.

Stanovnici Gaze, uglavnom potomci izbjeglica koji su pobjegli ili bili protjerani iz domova u Izraelu pri njegovom osnutku 1948., pretrpjeli su ekonomski kolaps i opetovano izraelsko bombardiranje pod blokadom otkako je Hamas tamo preuzeo vlast prije 16 godina.

Palestinski bijes porastao je posljednjih mjeseci, s Izraelom koji provodi najsmrtonosniju akciju posljednjih godina na Zapadnoj obali, a njegova desničarska vlada govori o preuzimanju još zemlje. Mirovni proces koji je trebao stvoriti palestinsku državu propao je prije deset godina, za što palestinski čelnici kažu da je stanovništvo ostavilo bez nade, jačajući ekstremiste.