KONZERVATIVKA BILA, KAŽE I OSTAT ĆE Liz Truss - nova britanska premijerka

Liz Truss

Liz Truss je izabrana u ponedjeljak za novu britansku premijerku koja će naslijediti Borisa Johnsona, objavila je Konzervativna stranka, a nova je šefica vlade obećala smanjenje poreza, rast gospodarstva i borbu protiv energetske krize koja je žestoko pogodila britanska kućanstva.

Liz Truss i Rishi Sunak

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova (47) dobila je 57 posto glasova konzervativaca, a njezin protukandidat, bivši ministar financija Rishi Sunak 43 posto, objavio je Graham Brady, koji je bio zadužen za organizaciju internog glasanja nakon što je početkom srpnja Boris Johnson podnio ostavku.

- Kampanju sam vodila kao konzervativka i vladat ću kao konzervativka. Prijatelji, moramo pokazati da ćemo to učiniti u sljedeće dvije godine, rekla je nakon što su objavljeni rezultati.

- Predstavit ću hrabar plan za smanjenje poreza i rast našeg gospodarstva. Ispunit ću sve što se tiče energetske krize, baveći se računima ljudi za energiju, ali i rješavajući dugoročne probleme koje imamo u opskrbi energijom, dodala je.

Truss se zahvalila svom prethodniku Borisu Johnsonu kojeg je nazvala prijateljem.

- Borise, zbog tebe je proveden brexit. Slomio si Jeremyja Corbyna (tadašnji lider Laburističke stranke). Pustio si cjepivo i suprotstavio se Vladimiru Putinu. Cijene te od Kijeva do Carlislea, kazala je Truss.

- Donijet ćemo veliku pobjedu Konzervativnoj stranci 2024., dodala je nova čelnica torijevaca.

Truss je treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher.

Ta 47-godišnjakinja stalno je bila ispred 42-godišnjeg Sunaka u anketama među procijenjenih 200.000 torijevaca s pravom glasa. Ukupno ih je na kraju glasalo 172.437.  Međutim, glasovanje možda ne odražava opće javno mnijenje.

Anketa YouGov-a krajem kolovoza pokazala je da 52 posto smatra da bi Truss bila "loša" ili "užasna" premijerka.

Četrdeset i tri posto reklo je da joj "uopće" ne vjeruje da će se nositi s gorućim problemom rasta troškova života.

Utrka za vodstvo počela je u srpnju nakon što je Johnson najavio ostavku nakon niza skandala i ostavki dužnosnika svoje vlade. Britaniju je pogodila najgora kriza troškova života u generacijama, s dvoznamenkastom porastom inflacije i skokom cijena energije zbog ruskog rata u Ukrajini. Prema anketama milijuni Britanaca kažu da će s računima koji će porasti za 80 posto od listopada i još više od siječnja biti suočeni s bolnim izborom između prehrane i grijanja ove zime.

Truss je postala ministrica vanjskih poslova prije godinu dana nakon što je obnašala niz visokih dužnosti u ministarstvima uključujući obrazovanje, međunarodnu trgovinu i pravosuđe.

Objava rezultata u ponedjeljak pokreće lanac događaja.

U utorak će Johnson održati oproštajni govor u Downing Streetu. Potom će službeno podnijeti ostavku kraljici Elizabeti II., nakon čega će ona pozvati njegovu nasljednicu da formira novu vladu.

Prvi put u svojoj vladavini, 96-godišnja monarhinja će imenovati premijera u svom škotskom utočištu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu. To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe.