KOLEKTIVNA OSTAVKA Odstupila kompletna vlada Latvije

latvija,Vlada,ostavka
EPA

Latvijski premijer Krisjanis Karins objavio je da će vlada ovaj tjedan podnijeti kolektivnu ostavku zbog narušenih odnosa unutar njegove višestranačke vlade, prenosi Hina.

"U četvrtak ćemo ja i cijela vlada podnijeti ostavku predsjedniku", rekao je Karins danas na konferenciji za novinare. Kazao je i kako se nada da će uspjeti rekonstruirati vladu nakon što su koalicijski partneri odbili njegov prijedlog promjena u kabinetu, prenijela je novinska agencija BNS.

Pogoršali su se odnosi u koaliciji

Karinsova stranka u toj članici Europske unije od 1.9 milijuna stanovnika vladala je uz pomoć konzervativnog Nacionalnog saveza te Ujedinjene liste manjih stranaka, čime je imala tanku parlamentarnu većinu. Odnosi su se pogoršali unutar koalicije pošto nije uspjela dogovoriti zajedničkog kandidata za predsjedničke izbore u svibnju.

Karins nije uspio privući druge stranke u svoju vladu. Karinsova stranka desnog centra Novo jedinstvo trebala bi ovaj tjedan izabrati kandidata za novog premijera, a potom mu predsjednik Edgars Rinkevics dati mandat za sastav nove vlade. Nova koalicija treba dobiti i povjerenje većine u parlamentu. Idući izbori u Latviji najavljeni su za 2026. godinu.