KOBAN LET ZA PUTNIKE I POSADU Najgora avio-nesreća u zadnjih pet godina, nema preživjelih

KOBAN LET ZA PUTNIKE I POSADU Najgora avio-nesreća u zadnjih pet godina, nema preživjelih
Reuters

Broj poginulih u najgoroj zrakoplovnoj nesreći u Nepalu u posljednjih pet godina popeo se na 72, rekao je danas dužnosnik nepalske agencije za zrakoplovstvo nakon što je glasnogovornik vojske ranije objavio da je najmanje 16 osoba smrtno stradalo. Nije bilo preživjelih.

Stotine spasilaca nastavljaju pretraživati brdovito mjesto nesreće, gdje se srušio zrakoplov kompanije 'Yeti Airlines' koji je letio iz glavnog grada Katmandua, prenosi Index.

Televizija te himalajske države prikazala je crni dim kako se izvija s mjesta pada zrakoplova i pripadnike spasilačkih ekipa oko olupine.

Riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći u Nepalu od ožujka 2018., kada se zrakoplov kompanije 'US-Bangla' koji je letio iz Dhake srušio pri slijetanju u Katmanduu, pri čemu je smrtno stradala 51 osoba od ukupno 71 u zrakoplovu, prema grupaciji Aviation Safety Network.

U zrakoplovu ATR 72 kompanije 'Yeti Airlines' na letu iz Katmandua bile su 72 osobe, uključujući dvoje djece i četiri člana posade, rekao je glasnogovornik aviokompanije Sudarshan Bartaula.

Petero indijskih, četvero ruskih, jedan irski, dva južnokorejska, jedan australski, jedan francuski i jedan argentinski državljanin bili su u zrakoplovu, rekao je dužnosnik nepalske zračne luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov je bio star 15 godina, prema internetskoj stranici za praćenje letova FlightRadar24. ATR 72 je široko korišten zrakoplov koji zajedno proizvode francuska tvrtka 'Airbus' i talijanska kompanija 'Leonardo'. 'Yeti Airlines' posjeduje ukupno šest zrakoplova ATR72-500, prema njihovoj internetskoj stranici.

Zrakoplovne nesreće nisu rijetke u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući Everest, gdje se vrijeme može naglo promijeniti i stvoriti opasne uvjete. Nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal je sazvao izvanredni sastanak vlade nakon nesreće, stoji u vladinom priopćenju.