'KOALICIJA ZA PALESTINU' Norveška priznala državu Palestinu, danas se očekuju odluke Španjolske i Irske

Palestina država

Irska, Norveška i Španjolska priznat će državu Palestinu.

Konferencija za novinare sazvana je za danas u irskom Dublinu, a na njoj će sudjelovati irski premijer Simon Harris, ministar vanjskih poslova Michael Martin i ministar okoliša Eamon Ryan, predstavnici tri stranke koje čine većinu.

Ovom prilikom će uslijediti službena objava.

U Oslu je premijer Jonas Gahr Store, tijekom konferencije za novinare s ministrom vanjskih poslova Espenom Barthom Eideom, već najavio da će priznati državu Palestinu.

"Ne može biti mira bez palestinske države", rekao je premijer.

Kako je naglasio, priznanje će stupiti na snagu 28. svibnja.

Drugačija je procedura, ali ne i suština, u Španjolskoj gdje se predsjednik vlade Pedro Sanchez očekuje u donjem domu Parlamenta, upravo kako bi priopćio namjeru vlade da nastavi s priznavanjem Palestine.

Nema potvrde da u tom smjeru danas idu i Belgija i Slovenija - još tri zemlje članice Europske unije koje su nakon prošlog europskog samita ušle u koaliciju za Palestinu s Irskom i Španjolskom, prenose talijanski mediji.

Švedska je jedina zemlja članica EU koja je priznala Palestinu nakon pridruživanja.

Ostale zemlje članice – Bugarska, Cipar, Malta, Poljska, Češka, Rumunjska, Slovačka i Mađarska – priznale su Palestinu prije priključivanja bloku EU.

Europska unija i neke veće europske zemlje imaju "predstavništva", a ne veleposlanstva, u Ramallahu i financijski podupiru palestinske vlasti.