KINA MIRI ZARAĆENE STRANE Peking predlaže mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine

kina,Rusija,ukrajina,mirovni plan
Chinese Foreign Ministry

Posjetom Ukrajini, kineski izaslanik Li Hui pozvao je sve strane da stvore prostor za pregovore o miru. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je Li Huiju da Kijev neće prihvatiti prijedloge za okončanje rata koji uključuju gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba prenosi reuters.

Posebni izaslanik Pekinga izjavio je da nema čarobnog rješenja za rat u Ukrajini tijekom posjeta Kijevu ranije ovog tjedna, ali je pozvao sve strane da stvore uvjete za pregovore o miru, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Posebni izaslanik za euroazijska pitanja Li Hui posjetio je Kijev u utorak i srijedu, gdje je razmijenio mišljenja s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim, ukrajinskim ministrom vanjskih poslova i drugim državnim liderima o načinima okončanja sukoba između Ukrajine i Rusije putem političkog rješenja, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje.

"Istaknuto je da je Kina spremna potaknuti međunarodnu zajednicu da pronađe najveći zajednički nazivnik za rješavanje ukrajinske krize i uložiti vlastite napore kako bi se zaustavile borbe i postiglo primirje te obnovio mir što je prije moguće", navodi se u priopćenju.

"Dodano je da je Kina uvijek igrala konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini na svoj način i nastavit će pružati pomoć Ukrajini u okviru svojih mogućnosti."

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je Li Huiju u srijedu da Kijev neće prihvatiti prijedloge za okončanje rata koji uključuju gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Li, bivši veleposlanik u Rusiji, također će posjetiti Poljsku, Francusku, Njemačku i na kraju Rusiju tijekom višednevnog putovanja. On je najviši kineski dužnosnik koji je posjetio Ukrajinu od ruske invazije u veljači 2022. godine.

Tijekom Li-jevog posjeta Kijevu, razgovarano je i o bilateralnim odnosima, a obje strane su se složile da će raditi na održavanju međusobnog poštovanja i daljnjem napretku uzajamno korisnu suradnji, priopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Obje vlade su se složile da nedavni telefonski razgovor između predsjednika Xi Jinpinga i Zelenskog ukazuje na pozitivan smjer razvoja odnosa.