Kina kupila 5 posto Ukrajine, površinu veličine Belgije

Kina je nedavno potpisala sporazum o zakupu tri milijuna hektara ukrajinske zemlje na čak 50 godina! Ukrajina će se tako za novčanu kompenzaciju odreći 5% teritorija, odnosno 9% obradivog zemljišta kako bi Kini pomogla da prehrani sve brojnije stanovništvo, javlja RT te podsjeća da je sporazum ostvaren nakon što je Ukrajina prošle godine ukinula zabranu kupnje zemljišta za strance.

Prema sporazumu koji su potpisali kineska poljoprivredna kompanija Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) te ukrajinski KSG Agro, usjevi i uzgoj svinja u regiji Dnjepropetrovsk prodavat će se po povlaštenim cijenama dvjema kineskim kompanijama za uzgoj žitarica. Pilot-projekt počet će se uzgojem žita na površini od 100.000 hektara, a potom će se nastaviti i širenje na preostalu površinu.

Usporedbe radi, površinu od tri milijuna hektara danas zauzima oko 50-ak postojećih država u svijetu, a ekvivalentna je teritoriju Belgije, Jemena ili američke savezne države Massachusetts. Iako se u svijetu ovakvi sporazumi sklapaju svakodnevno, kritičari podsjećaju kako eksploatacija tuđe zemlje previše podsjeća na kolonijalizam.