Kijev i Harkiv su obranjeni

Ukrajinska vojska
EPA

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Tijekom noći su krenuli novi žestoki napadi u okolici Kijeva. Najžešće borbe vode se u gradu Vasilkivu, 30-ak kilometara južno od Kijeva. U gradu je pogođeno veliko skladište nafte, dok je u Harkivu, prema pisanju ukrajinskih medija, pogođen plinovod.

Zapadne zemlje uvele su nove sankcije Rusiji. Neke banke isključene su iz SWIFT-a, globalnog sustava plaćanja. Najavili su i da će paralizirati imovinu ruske središnje banke, a ruskim oligarsima bit će zabranjeno korištenje financijske imovine na europskim tržištima.

Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OCHCR) objavio je da je do sada u zemlji bilo najmanje 240 civilnih žrtava, uključujući najmanje 64 smrtna slučaja.

Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva Vitalij Kličko rekao je da u gradu nema ruskih vojnika te da se Kijev nastavlja braniti od napada. Kličko je rekao da vojnici  i ostale službe nastavljaju otkrivati ​​i neutralizirati sabotere.

Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad ključnim gradom Harkivom, rekao je regionalni guverner Oleg Sinehubov koji je jutros izvijestio da su Rusi ušli u grad. "Kontrola nad Harkivom je potpuno naša", objavio je na Telegramu, prenosi Index. Oružane snage, policija, obrambene snage rade na terenu, a grad se potpuno čisti od neprijatelja, dodao je.