Kenneth McKenzie, američke trupe "neće napustiti Siriju"

Sirija, McKenzie, Pentagon
Sprema li se veliki obračun na jugozapadu Sirije?

Nakon što je sirijski predsjednik Bashar al-Assad u jučerašnjem intervjuu za ruski RT istaknuo kako će sirijska vojska nastaviti aktualnu kampanju sve do oslobođenja teritorija, a pritom je svakako mislio na predstojeću ofenzivu na prostoru južne Sirije, oglasili su se i iz SAD-a, s prijetnjom.

Naime, visoki dužnosnik američkog Pentagona, general Kenneth McKenzie, poručio je kako američke trupe "neće napustiti Siriju" te kako će svaki pokušaj uklanjanja američkih trupa silom biti suočen sa snažnim vojnim odgovorom.

"Svaka strana u Siriji mora shvatiti da će napad na američke snage ili na naše koalicijske partnere biti loša politika", istaknuo je McKenzie za vrijeme novinske konferencije.
Pentagon: "Mi smo tu, ništa se ne mijenja"

Smatra se kako se na prostoru Sirije nalazi oko 2,000 američkih vojnika, iako neki drže kako je njihov broj zapravo i znatno veći.

Većinom se američke snage nalaze na jugoistoku zemlje, u enklavi At-Tanf u blizini granice s Jordanom.

Američke snage imaju ilegalnu bazu na ovom prostoru i poručuju kako se neće povući
Činjenica je da američka vojna prisutnost u Siriji nema pravne osnove, a samim time niti njihova baza u At-Tanfu, no hoće li u konačnici doći do direktnog sukoba sa sirijskom vojskom i njihovim (primarno iranskim) saveznicima? Ili će se američka vojska ipak povući? Sudeći prema aktualnim stajalištima nemaju se namjere povući znajući da nije baš realno da će ih sirijska vojska napasti jer to bi gotovo sigurno rezultiralo ponovnim, i znatno većim, američko-koalicijskim zračnim napadima na Siriju.

McKenzie je odbacio pojedine medijske napise o tome kako bi se američke snage odavde mogle povući. "Mi smo tu, ništa se ne mijenja", rekao je.