KAZAHSTAN U najvećim neredima nakon raspada Sovjetskog saveza uhićeno skoro 8 tisuća ljudi

kazahstan, Neredi, pad vlade
BBC

Kazahstanske snage sigurnosti uhitile su ukupno 7939 osoba do ponedjeljka zbog prošlotjednih nemira, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova, koji su se pretvorili u najgore nasilje u postsovjetskoj povijesti te srednjoazijske zemlje.

Vladine zgrade bile su nakratko okupirane ili su zapaljene u nekoliko gradova prošlog tjedna nakon što su mirni prosvjedi protiv povećanja cijena goriva prerasli u nasilne.

Vlasti su za nasilje okrivile "ekstremiste" i "teroriste" od kojih su neki, kako tvrde, stranci.

Karim Masimov, bivši čelnik Odbora za nacionalnu sigurnost, pritvoren je prošlog tjedna pod sumnjom za izdaju, nekoliko dana nakon što ga je predsjednik Kasim-Žomart Tokajev smijenio.

Tokajev je također razriješio svoj kabinet, izdao naredbu o pucanju bez upozorenja kako bi okončao nemire i proglasio izvanredno stanje u naftom bogatoj zemlji od 19 milijuna stanovnika. Također je zatražio od vojnog bloka predvođenog Rusijom da pošalje vojnike, za koje vlada kaže da su raspoređeni da čuvaju strateške objekte.

Ruski i državni mediji izvijestili su da su tijekom sukoba ubijene 164 osobe, pozivajući se na objavu vlade na društvenim mrežama. No zdravstvene i policijske vlasti nisu potvrdile taj broj i objava na društvenim mrežama je potom izbrisana.

"Mislim da je postojala neka vrsta zavjere u kojoj su bile uključene domaće i određene strane destruktivne snage", rekao je državni tajnik Jerlan Karin u ponedjeljak za državnu televiziju, ne navodeći imena osumnjičenih.