KATOLIČKI PATRIJARH U JERUZALEMU "Neka Hamas uzme mene u zamjenu za oslobođenje djece i talaca"

Patrijarh Pizzaballa

Latinski katolički patrijarh Jeruzalema ponudio se kao zamjena za djecu koja su držana kao taoci u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Govoreći novinarima putem video konferencije 16. listopada, kardinal Pierbattista Pizzaballa je upitan bi li bio voljan ponuditi sebe kao zamjenu kako bi oslobodio djecu taoca koje je Hamas uzeo u napadu na Izrael prošlog tjedna. Kardinal je odgovorio da je spreman učiniti bilo što kako bi "doveo tu djecu kući."

"Jesam li spreman za zamjenu? Sve, ako to može dovesti do slobode i dovođenja te djece kući, nema problema. Na mojoj strani postoji potpuna raspoloživost", izjavio je kardinal.

Izraelske obrambene snage su u ponedjeljak objavile da Hamas drži 199 izraelskih taoca, uključujući djecu, te da vojska pokušava saznati gdje se drže u Gazi. Teroristi iz Hamasa su prijetili prošlog tjedna da će ubiti jednog taoca svaki put kad izraelska vojska bombardira civilne ciljeve u Gazi.

Kardinal je istaknuo da je nužno "pronaći način da se taoci vrate."

"Mi smo voljni pomoći, čak i ja osobno", dodao je.

Pizzaballa, koji služi kao glava latinskih katolika koji žive u Izraelu, palestinskim teritorijima, Jordanu i Cipru, napomenuo je da nije imao nikakvih direktnih komunikacija s Hamasom od iznenadnog napada na Izrael 7. listopada.

Vatikan je spreman pomoći posredovati u mirovnom sporazumu, prema izjavi kardinala Pietra Parolina, državnog tajnika Vatikana, koji je rekao u intervjuu u petak da je glavna briga Vatikana usred sukoba "oslobađanje izraelskih taoca i zaštita nevinih života u Gazi."

"Ne znam koliko prostora za dijalog može biti između Izraela i milicije Hamasa", rekao je Parolin. "Ali ako postoji - a nadamo se da postoji - treba ga odmah i bez odlaganja slijediti."

"Sveta Stolica je spremna za svaku potrebnu posredničku ulogu, kao i uvijek", dodao je.

Pizzaballa je pozvao na dan molitve i posta za mir i pomirenje u Svetom Kraju u utorak, 17. listopada, potičući katolike da organiziraju vrijeme molitve s euharistijskom adoracijom i molitvom krunice "da predaju Bogu Ocu našu žeđ za mirom, pravdom i pomirenjem."

"U ovom vremenu tuge i očaja ne želimo ostati bespomoćni. Ne možemo dopustiti da smrt i njezin ubod (1 Kor 15:55) budu jedina riječ koju čujemo", rekao je.

"Zato osjećamo potrebu moliti, okrenuti svoja srca Bogu Ocu. Samo na taj način možemo pronaći snagu i spokoj potrebne da podnesemo ove teške trenutke, okrenuvši se Njemu, u molitvi i zagovoru, da bismo zavapili i vapili Bogu usred ove tjeskobe."