FOTO/VIDEO  KAOS U RUSIJI Teroristi zaklali svećenika, ubili šest policajaca, a trenutačno se vode ulične borbe

Napad u ruskom Dagestanu

Šest policajaca je ubijeno, a 12 ranjeno danas u seriji terorističkih napada u ruskoj pokrajini Dagestanu, objavile su ruske novinske agencije navodeći lokalno ministarstvo unutarnjih poslova.

Naoružani napadači otvorili su vatru na dvije sinagoge i dvije pravoslavne crkvu u Derbentu i Mahačkali te policijsku kontrolnu točku. Po svemu sudeći, radi se o islamističkom terorističkom napadu. Ministarstvo je reklo da su dvojica napadača ubijeni, prenosi Index.

Ubijeno šest policajaca, svećenik i čuvar crkve

Uz šest policajca, ubijen je i jedan pravoslavni svećenik te čuvar crkve. Dvojica među napadačima koji stoje iza nekoliko napada su ubijeni, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Svećeniku su napadači prerezali grkljan, potvrdile su dagestanske vlasti. 

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi. Dagestan je ruska pokrajina pretežito naseljena muslimanima na Kaspijskom jezeru.

Rusi u travnju uhitili ljude iz Dagestana zbog napada u Moskvi

U travnju je ruska sigurnosna služba FSB uhitila četiri osobe u Dagestanu osumnjičene za umiješanost u napad na moskovsku koncertnu dvoranu Crocus City Hall.

U tom napadu, za koji je odgovornost preuzela skupina Islamska država, ubijeno je više od 140 ljudi.

Agencije javljaju da je u Mahačkali, upravnom središtu Dagestana, došlo do uličnih borbi.

Po svemu sudeći, izgleda da su u Derbentu i Mahačkali napadnute dvije sinagoge. Tako barem tvrdi izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je poslalo priopćenje o "kombiniranom napadu" na dvije sinagoge u ta dva dagestanska grada. 

“Sinagoga u Derbentu je zapaljena i izgorjela je do temelja. Ubijeni su lokalni stražari. Sinagoga u Mahačkali napadnuta je vatrenim oružjem, nema više detalja", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Koliko je poznato, u sinagogama u vrijeme napada nije bilo vjernika te, prema našim saznanjima, nema žrtava iz židovske zajednice", navodi se u priopćenju.

Identitet napadača i dalje nepoznat

Iako su ruske vlasti prije nekoliko sati objavile da su dva napadača eliminirana, njihov identitet još uvijek nije poznat.

BBC podsjeća kako je Dagestan i ranije bio poprište islamističkih terorističkih napada.

Uprava Istražnog odbora Rusije za Republiku Dagestan priopćila je da je pokrenula istragu o terorizmu u vezi s napadima prema Kaznenom zakonu Ruske Federacije.

"Utvrđuju se sve okolnosti događaja i osobe koje su sudjelovale u terorističkim napadima, a njihovim će se postupcima dati pravna ocjena", navodi se u priopćenju.