KAOS U EUROPI Oluja odnijela najmanje šest života, među stradalima i jedno dijete

Oluja Europa
AP

Oluja Ciaran koja je u četvrtak pogodila zapadnu Europu odnijela je najmanje šest života, među kojima petogodišnje dijete u Belgiji, i izazvala kaos u prometu - zatvaranje luka i odgodu brojnih letova.

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt svih šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jedan u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, prenosi Hina.

Zbog oluje je djelomično prekinut željeznički promet u Flandriji, a vlakovi u Belgiji koji su prometovali vozili su smanjenom brzinom.

Pomorski promet je prekinut u Anversu, a prometni kaos je uslijedio i u zračnoj luci u Bruxellesu, s odgođenim letovima i velikim kašnjenjem.

Uz jednog poginulog, na sjeveru Francuske je u oluji ozlijeđeno 16 ljudi, među kojima sedam vatrogasaca.

U Francuskoj je bez struje ostalo oko 1,2 milijuna domaćinstava, najviše u Bretagni, njih 780.000.

Nevrijeme je teško pogodilo i jug Engleske, zbog čega su otkazane brodske i trajektne linije iz Dovera. Zatvoreno je i oko stotinu škola.

Sadržaj se učitava...

Na otoku Jersey je oglašeno crveno upozorenje zbog vjetrova koji su puhali 160 km na sat.

Otkazani su svi letovi iz zračnih luka na Jerseya, u Guerneseyu i Aurignyu. U nizozemskoj je na snazi narančasto upozorenje, s vjetrovima koji su dosezali 110 km na sat.

Sadržaj se učitava...

Na amsterdamskom aerodromu Schipol odgođeno je oko 200 letova.

U zapadnoj Francuskoj je do petka zatvoren željeznički promet, a brzi vlakovi (TGV) izmeđšu Pariza i Le Mansa te Pariza i Nantesa tajođer ne voze.

U noći sa srijede na četvrtak su u Bretagni zabilježeni vjetrovi od 200 km na sat.

U Španjolskoj je nevremenom najviše pogođena Galicija, na sjeverozapadu, i na snazi je crveno upozorenje, kao i u Baskiji gdje su izmjereni valovi visine između osam i devet metara.

Iako Portugal nije "direktno pogođen", vlasti su izdale crveno upozorenje u priobalnim područjima na sjeveru zemlje.