KANCELAR BUKVALAN Koronavirus u Austriju stiže automobilom, donose ga s odmora, posebno iz Hrvatske

KANCELAR BUKVALAN Koronavirus u Austriju stiže automobilom, donose ga s odmora, posebno iz Hrvatske
EU Observer

Virus u Austriju ulazi u automobilima, izjavio je danas austrijski kancelar Sebastian Kurz, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije koronavirusa u zemljama zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

U razgovoru s novinarima, Kurz je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama, prenosi Al Jazeera.

"Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija koronavirusa još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i prije svega spriječimo drugo ‘zatvaranje’ privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mjesta i ekonomiju", rekao je kancelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, najveća grupa među aktivno oboljelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primjećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove obitelji i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurz.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom.

Ukazao je da za sve koji se iz Hrvatske vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelirao na građane da tu mogućnost iskoriste.

"Koronavirus se širi prije svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske", naglasio je kancelar.

Kurz je istaknuo da je to razlog zašto je Austrija donijela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Najavio je da će od ponedjeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Ministarstva zahtjeva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliraju podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regija, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mjestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.