VIDEO  Kamere snimile trenutak razornog potresa u Kini

potres Kina
Twitter

Potres jakosti 6,2 pogodio je u ponedjeljak nešto prije ponoći udaljeno planinsko područje na sjevernom rubu visoravni Qinghai-Tibet u Kini, usmrtivši najmanje 118 ljudi i ozlijedivši stotine, prenose kineski državni mediji.

Vlasti su angažirale niz hitnih službi koje rade u teškim uvjetima zbog temperatura ispod ništice. Veći dio Kine bori se s niskim temperaturama u valu hladnoće koji je zahvatio zemlju.

Sadržaj se učitava...

Potresi su česti u zapadnim pokrajinama kao što je Gansu na istočnoj granici visoravni Qinghai-Tibet, tektonski aktivnog područja, prenosi Hina.

Najsmrtonosniji potres u Kini u posljednjih nekoliko desetljeća bio je 2008. kada je potres jačine 8,0 pogodio pokrajinu Sečhuan, usmrtivši gotovo 70.000 ljudi.

U 23.59 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak, najnoviji potres pogodio je okrug Jishishan u Gansuu na dubini od 10 km, prema Mreži kineskih centara za potrese (CENC).

Sadržaj se učitava...

Prema informacijama rano u utorak u provinciji Gansuu poginulo je 105 osoba, a 397 je ozlijeđeno, rekle su vlasti provincije na konferenciji za novinare.

Broj poginulih u Qinghaiju popeo se na najmanje 13, a ozlijeđenih na 182. Službeno se 20 osoba vodi kao nestalo.

Temperatura -14 stupnjeva

Budući da se područje katastrofe nalazi u visokom području s hladnim vremenskim uvjetima, spasilačka ekipa radi na sprečavanju sekundarnih katastrofa, prenosi agencija Xinhua.

Temperatura u gradu Linxiji u provinciji Gansuu, u blizini mjesta gdje se dogodio potres, u utorak ujutro bila je oko -14 stupnjeva Celzijusa.

Oštećen je dio vodovodne, strujne, prometne, komunikacijske i druge infrastrukture. Deseci autocesta i seoskih cesta oštećeni su zbog višestrukih odrona, a još nema izvješća o mogućim žrtvama.

Otprilike 3000 km dalje drugi potres pogodio je regiju Xinjiang u utorak u 9:46 sati po lokalnom vremenu, jakosti 5,5 i na dubini od 10 km, objavio je CENC.