KAKO DO NOVCA Novac s bankomata uzimat ćemo pogledom

KAKO DO NOVCA Novac s bankomata uzimat ćemo pogledom

Zbog pandemije banke su zablježile znatan pad potražnje za gotovinom - u prosjeku 20 posto. U Njemačkoj su neke zbog toga isključile dio bankomata iz upotrebe. Smanjena je i potražnja za potrošačkim kreditima, manja su nedozvoljena prekoračenja po tekućim računima. Novac se troši oprezno.

Iako se papirni novac sve češće zamjenjuje karticama i mobilnim digitalnim novcem, mnogima je i danas život bez gotovine nezamisliv. U skorijoj budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine bit će dovolno samo pogledati bankomat, piše HRT, a prenosi Poslovni dnevnik.

Takvi bankomati se već koriste u svijetu, a preteča je Kina u kojoj je još prije deset godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao načina verifikacije korisnika. Ista tehnologija se počela primjenjivati i u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprječavaju prijevare i upotrebu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba uraditi jeste da upiše svoj jedinstveni identifikacijski broj, te da stane ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog načina korištenja bankomata, bez kartica, naglašena je sigurnost jer kartice mogu biti ukradene.