Južna Koreja u pripravnosti, Italija pripremila tisuće kreveta za smještaj bolesnih osoba

Koronavirus Italija
APF

Koronavirus je "najveća hitna opasnost za zdravlje u Kini", rekao je predsjednik zemlje Xi Jinping.

Virus je ubio više od 2,400 ljudi, a Xi Jinping, kineski predsjednik je u nedjelju rekao da je potrebno naučiti iz "izloženih nedostataka" tijekom reakcije Kine.

Novi koronavirus usporedio je s izbijanjem SARS-a 2002. i 2003. godine, u kojem je poginulo gotovo 650 ljudi širom kopnene Kine i Hong Konga, i doveo do kritike zbog prikrivanja vlasti.

Iako je Kina pohvalila Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog rješavanja epidemije, smrt liječnika koji je bio jedan od prvih koji je upozorio na virus Li Wenliang, kome je izrečena opomena zbog virusa, izazvala je pozive na političku reformu i slobodu govora.

U komentarima državne televizije CCTV, Xi je rekao da epidemija "ima najbrži prijenos, najširi raspon zaraze i najteže ju je spriječiti i kontrolirati".

"Ovo je kriza za nas i to je veliki test", kazao je.

Rekao je da je to "najveće javno zdravstveno stanje" od osnivanja Kine 1949. godine.

Broj virusnih infekcija pogodio je gotovo brojku od 77 tisuća u kontinentalnoj Kini sa zemljama poput Južne Koreje koja je u visokoj pripravnosti i Italija poduzima mjere suzbijanja.

Xi je priznao da će epidemija "neizbježno imati velik utjecaj na gospodarstvo i društvo", ali je naglasio kako će učinci biti "kratkoročni" i kontrolirani.

Talijani širom sjevera zemlje u nedjelju su se pripremali za višemjesečnu karantenu jer mjere pogađaju desetine tisuća.

U Italiji je do sada prijavljeno više od 100 slučajeva, a od petka je troje smrtno stradalo od virusa.

Većina izvještaja usredotočena je na mali grad Codogno, oko 70 kilometara jugoistočno od Milana - gdje se trenutno održava Londonu tjedan mode, piše The Guardian.

U nedjelju je šef odjela civilne zaštite Angelo Borrelli rekao na tiskovnoj konferenciji da su tisuće kreveta spremne u vojnim barakama ili hotelima za smještaj karantenskih ili bolesnih osoba, ako je potrebno.