Jovanka Broz je ruski agent

Jovanka Broz
... Pero Simić, osim što su dokazale da je Broz za vrijeme španjolskog građanskog rata bio vođa zloglasne jedinice NKVD-a za likvidaciju nepodobnih komunista, otkrivaju i veliku Jovankinu tajnu da je uoči dolaska na mjesto Titovog osobnog tajnika, devet mjeseci provela na školovanju u moskovskoj obavještajnoj akademiji „Đeržinski".

Titova domaćica

Vladimir Dedijer je to saznanje zabilježio u razgovoru sa čuvenim slovenačkim komunistom Josipom Kopiničem, koji je krajem osamdesetih Dedijeru svjedočio da je Ivan Stevo Krajačić, posljeratni visoki komunistički funkcioner u Hrvatskoj, Jovanku sredinom 1945. poslao u Moskvu na devetomjesečno „školovanje" na moskovsku obavještajnu akademiju.

- Kad se vratila u Jugoslaviju ubrzo je postala Titova domaćica - zabilježio je Kopiničevo svjedočenje Dedijer.

Mladu Ličanku Jovanku Budisavljević, zapravo je, preko Aleksandra Rankovića „preporučio" Titu njen ratni komandant Đoko Jovanić.

- Jovanka je po završetku obuke u moskovskoj akademiji postala Titova tajnica, a indikativno je što se to dogodilo čim je umrla Titova ratna ljubavnica Davorjanka Paunović - kaže Pero Simić, autor više biografija o Josipu Brozu.

Za Jovanku Broz se do sada često špekuliralo da je radila za strane obaveštajne službe, a kako kaže Pero Simić, ovo otkriće koje utvrđuje da su se njeni nalogodavci nalazili u Moskvi do kraja razotkriva i misteriju o njenom naprasnom uklanjanju iz društveno-političkog života Jugoslavije nekoliko godina prije Titove smrti.

Zainteresiranost stranih službi

Tito se sa Jovankom pojavljivao sve do jeseni 1977. godine, kada je naprasno izbačena sa spiska putnika u okviru obilaska SSSR-a, Kine i Sjeverne Koreje.

To je proizvelo veliku aferu u zapadnim medijima koji su pisali o sukobu američke i sovjetske tajne službe, u iščekivanju „dana D", kako su zvali očekivan dan Titove smrti. U „Herald tribjunu", europskom izdanju „Njujork tajmsa", čak je objavljeno da je u izvorištu sukoba činjenica da je Jovanka Srpkinja koja je htela da osigura svoje pozicije ubacivanjem prosrpskih elemenata u vrh države uz „prorusku konspiraciju".

Jovanka: S obzirom na svoje godine, Tito samo može da šljapka po guzi

Bračni nesporazumi Jovanke i Tita doživeli su vrhunac 1974. godine. Edvard Kardelj se žalio jugoslovenskom rukovodstvu da mu nikada nije bilo teže da dođe do Tita. Sam Tito je 21. siječnja 1974. godine naredio SKJ da osnuje specijalnu komisiju koja će proučavati „slučaj drugarice Jovanke".

U veljači 1975. političko rukovodstvo je instruiralo Titove ljekare i šefa njegove sigurnosti generala Marka Rapu da posvjedoče kako Brozu prijeti životna opasnost od njegove supruge Jovanke. U sve je uvedena konstrukcija o njenoj ljubomori zbog Titovog odnosa sa dvije mlade maserke.

- Ja znam da on s njima, s obzirom na svoje godine, ne može ništa fizički, osim da ih pljeska po dupetu - rekla je Jovanka Titovim ljekarima, koji su kasnije predložili da se Jovanka podvrgne psihijatrijskom lječenju, piše Press